Ministerstvo financí si posvítí na Sazku

Praha - Resort financí zahájil správní řízení se společností Sazka o dočasném zastavení provozování číselných loterií. Informaci potvrdil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob a dodal, že výsledek řízení nechce předjímat. Kalouskův úřad zahájil řízení se Sazkou, jelikož ta v zákonné lhůtě nevyplácí výhry. Sazka se však ohradila a tvrdí, že výhry svým výhercům vyplácí.

Podle Jakoba nasvědčuje nevyplácení výher včas tomu, že Sazka nedodržuje předpisy o provozování loterií a podmínky uložené pro jejich povolení. Sazka má nyní čas na vyjádření do 8. dubna. Správní řízení může v krajním případě vyústit až v odebrání loterijní licence. Tento krok je podle ministra financí Miroslava Kalouska komplikovaný s až 150denní zákonnou lhůtou.

„Ministerstvu financí je to Sazka samozřejmě schopna prokázat a učiní tak. Sazka je přesvědčena, že k zahájení správního řízení neexistují důvody. Nezastíráme, že minulý týden došlo k opoždění výplaty některých výher z důvodu právních nejasností, vyplácení výher ale bylo již obnoveno,“ reagoval mluvčí Sazky Jan Tuna. Dodal, že dnes zasedalo představenstvo Sazky. Tématem zasedání byly podle něj mimo jiné náležitosti k pátečnímu jednání Městského soudu v Praze týkajícího se insolvenčního řízení.

Samotné správní řízení trvá maximálně 30 dnů, a pokud je zřejmé, že sledovaný objekt nemůže dostát svým závazkům, může být ukončeno i dříve. Podílí se na něm právníci Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi a experti příslušného finančního úřadu, uvedl náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

náměstek ministra financí Tomáš Zídek

„Správní řízení spustilo prohlášení ředitele Sazky, že nevyplatili výhru. Dále jsme obdrželi konkrétní stížnosti a podněty několika dalších lidí, kteří také nedostali vyplacenu výhru… Společnost tak nedodržuje herní plán, na jehož základě bylo vydáno povolení k provozování číselné hry Sportka.“

Kalousek už v minulém týdnu uvedl, že odebrání licence předpokládá řízení, které má své lhůty: „Rozhodně to není tak, že ji druhý den můžeme odebrat. Určitě není zájmem regulátora firmu zničit. Jeho zájmem je ochrana spotřebitele.“

V některých trafikách i na benzinkách se zastavilo přijímání sázek. „Sama Sazka nám poslala zprávu na terminál, že nemáme přijímat platby ani je vyplácet,“ uvedla před třemi dny Jitka Machaňová, vedoucí trafiky RELAY. Podle Tuny Sazka nezastírá, že minulý týden došlo k opoždění výplaty některých výher z důvodu právních nejasností. Ale vyplácení výher podle něj již bylo obnoveno.

O osudu Sazky bude rozhodnuto v pátek

Navíc v pátek generální ředitel a předseda představenstva Sazky Aleš Hušák u soudu rozhodne, zda podá na loterijní společnost insolvenční návrh. Záležet podle něj bude na tom, zda soud schválí přijetí úvěru 2,5 miliardy korun od společnosti Gladiolus. Sám očekává, že soud pošle Sazku do úpadku, ale ponechá současnému vedení firmy nástroje k její reorganizaci.

Pokud bude podán insolvenční návrh, ve kterém by Sazka úpadek konstatovala, firma by podala restrukturalizační návrh. V něm by podle Hušáka navrhla stoprocentní splacení dluhu a trafikantům garance za kauce, které u ní mají za využívání sázkových terminálů.

K 10. březnu dlužila Sazka podle informací insolvenčního rejstříku 26 různým věřitelům celkem 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti. „Sazka dál funguje, loterijní činnost běží, o obnovení neloterijní činnosti jednáme. Všechny výhry vyplácíme,“ prohlásil ve středu Hušák. Na počátku minulého týdne Sazka přiznala, že nemá peníze na vyplacení velkých výher ve Sportce.

Hušák a místopředseda představenstva Roman Ječmínek, jakožto představitele Sazky, dále právní zástupce Sazky Jaromír Císař, právní zástupce společnosti Moranda, kterou ovládá podnikatel Radovan Vítek, Tomáš Rybář a právní zástupce KKCG David Koláček se 25. března dostaví k soudu, který je předvolal k výslechu. Zástupci Sazky mají zdůvodnit, proč není nutné ustanovit předběžného správce a proč nejsou nutná omezení v nakládání s majetkem. Zároveň by měli uvést důvody, že návrhy smluv o spolupráci, o úvěru a zástavních smluv (s firmou Gladiolus) nejsou v rozporu se zákonem. Mají také dodat podklady objasňující ekonomickou situaci Sazky.

  • Finanční ředitelství autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2244/224363.jpg
  • Aleš Hušák autor: ČTK , zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2246/224579.jpg