Věřitelé už můžou mluvit do dění v Sazce

Praha – Městský soud v Praze dnes jmenoval členy prozatímního věřitelského výboru loterijní společnosti Sazka. Jsou jimi společnost Moranda, firma Siderius, společnost KKCG Structured Finance, GTECH Corporation a Česká spořitelna. Zároveň soud znovu ustanovil Josefa Cupku předběžným insolvenčním správcem firmy. Jinak ale dnešní jednání soudu žádné zvraty nepřineslo. Nedošlo na předběžné opatření ani na vyhlášení úpadku společnosti. Šéf zadlužené loterijní společnosti Aleš Hušák si vzal čas na podání vlastního návrhu do pondělí.

Členy prozatímního věřitelského výboru jmenuje soud obecně tak, aby v něm
byly zastoupeny všechny skupiny věřitelů podle povahy jejich pohledávek,
například zaměstnanci, bankovní věřitelé, dodavatelé, majitelé dluhopisů
atd. Díky jmenování věřitelského výboru dnes věřitelé poprvé dostali možnost skutečně ovlivňovat dění v Sazce.

U soudu se už dnes ráno sešli Hušák i zástupci společností, jež na Sazku podaly insolvenční návrh, mezi nimi i šéf Autokublubu ČR Roman Ječmínek, který je místopředsedou představenstva Sazky. Nejvlivnější muže Sazky a její věřitele soudce vyslýchal přes 3 hodiny, verdikt však přesto nepadl. „Obsahem jednání byla ekonomická situace Sazky. Nadále trvají rozpory mezi Ječmínkem a Hušákem,“ řekla po jednání mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Vstup Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Hušák čeká na rozhodnutí o úvěru

Jednání se točila hlavně kolem smluv se společností Gladiolus, která má podle smlouvy s vedením Sazky společnosti poskytnout úvěr na další fungování. Právě po jeho případném neschválení chce Hušák rozhodnout o podání vlastního insolvenčního návrhu na Sazku a vyhlášení úpadku. „Pan doktor se domnívá, že smlouva s Gladiolusem vyřeší současnou situaci společnosti, já jsem opačného názoru. Já se domnívám, že ta smlouva je nezákonná, nereálná a že je nekorektní,“ řekl Ječmínek.

Jan Tuna, mluvčí Sazky:

„Sazka má na základě dnešního jednání Městského soudu v Praze připraveny další kroky, které bude postupně oznamovat. O aktuální situaci bude dnes odpoledne jednat představenstvo.“

Návrh smluvy se společností Gladiolus ovládané investiční skupinou Penta a společností E-Invest podnikatele Martina Ulčáka minulý týden smetl ze stolu tehtejší předběžný insolvenční správce. Podle dostupných informací totiž vypadají podmínky úvěru značně problematicky. Především částka 2,5 miliardy korun, kterou má Gladiolus Sazce poskytnout, je výrazně vyšší, než kolik Sazka vydělávala v uplynulých letech. Není tedy jasné, jak by společnost úvěr splácela. Ručit by za něj přitom měla celým svým majetkem a dokonce i logem. Smlouva by tak de facto mohla znamenat předání Sazky do rukou společnosti Gladiolus.

„Městský soud v Praze bude v nejbližší době rozhodovat o předběžném opatření a návrhu státní zástupkyně, zřejmě nebude rozhodovat o smlouvách o úvěru,“ dodala Lhotáková. Smlouvy o úvěru bude případně posuzovat prozatímní věřitelský výbor.

Sazka podle informací insolvenčního rejstříku dlužila k 10. březnu 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti.