Unie otestuje jaderné elektrárny, Francie bude přísná

Brusel - Státníci na summitu Evropské unie se dnes v Bruselu shodli, že by evropská sedmadvacítka měla zlepšovat bezpečnost jaderných elektráren. O dohodě informoval prostřednictvím sociální sítě Twitter unijní prezident Herman Van Rompuy. Zátěžovými testy by měly jaderné reaktory v EU projít do konce letošního roku. Navíc francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v Bruselu zdůraznil, že Francie uzavře jaderné elektrárny, které chystanými testy neprojdou. V zemi se z jádra vyrábí zhruba 80 procent elektřiny.

Ke změně jaderné unijní politiky vyzývá po jaderné havárii v japonské elektrárně Fukušima především Německo, které již slíbilo dočasně odstavit nejstarší reaktory. „Fukušima jasně ukázala, že nemůžeme pokračovat jako dřív,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová na summitu.

Ovšem Evropské atomové fórum, tedy asociace jaderného průmyslu, v otevřeném dopise zveřejněném mimo jiné v listu European Voice prohlásilo, že je předčasné přijímat v reakci na japonskou tragédii nějaké závěry. Podle něj by mohly mít vážné dopady na evropskou energetickou budoucnost.

Francie zavře jaderné elektrárny, které neprojdou zátěžovými testy

Francie prostřednictvím prezidenta Nicolase Sarkozyho jako první členský stát Evropské unie oznámila, že uzavře elektrárny, které testy neprojdou. Přitom zhruba třetina z více než 140 reaktorů v EU se nachází ve Francii. Ta podobně jako některé další země včetně Česka nechce od jádra ustupovat. Ve Francii je z jádra kolem 80 procent elektřiny.

Herman van Rompuy:

„Zajištění bezpečnosti našich jaderných elektráren se nesmí zastavit u našich hranic. EU bude požadovat podobné zátěžové testy v existujících i plánovaných elektrárnách nejen v sousedních zemích, ale i v dalších zemích světa.“

Zároveň však závěry, které dnes lídři členských států EU přijali, s výrazným omezováním jaderné energie nepočítají a soustředí se především na bezpečnost elektráren. EU vyzvala Evropskou komisi, aby zajistila, že Skupina evropských regulačních orgánů pro jadernou bezpečnost (ENSREG) připraví co nejdřív společná kritéria pro zátěžové testy. Ty však budou dobrovolné a uskuteční se zcela v pravomoci regulátorů jednotlivých států. Podle evropské sedmadvacítky by se zátěžové testy neměly provádět jen v EU, ale i v dalších zemích světa.

Oficiální jednání EU už budou bez cigaret

Summit Evropské unie přinesl kromě politických rozhodnutí taky praktickou novinku. Šéfové států a vlád se dohodli, že od teď si už nikdo z nich na oficiálních jednáních a večeřích nezapálí. Většina z vrcholných politiků je ráda, jiní si neodpustili dvojsmysly a sarkasmus.