ČEZ staví v Počeradech elektrárnu na zemní plyn

Počerady (Lounsko) – Za dva roky vyroste v severočeských Počeradech první velká elektrárna na zemní plyn v Česku. Stavbu za celkem 20 miliard korun začal dnes stavět energetický gigant ČEZ. Počeradský závod se bude nacházet v areálu stávající hnědouhelné elektrárny. Projektanti počítají s výkonem necelého jednoho bloku Temelína. Energii by továrna měla dodávat hlavně ve špičkách, zatímco přes noc se počítá s jejím odstavováním.

Má pomáhat především během pracovních dnů. ČEZ zatím předpokládá provoz jen ve všední dny od zhruba 6:00 do 22:00. Počeradská elektrárna má nyní instalovaný výkon 1000 megawattů, což z ní dělá druhou největší tepelnou elektrárnu ČEZ. Nový paroplynový zdroj by měl přidat dalších 840 megawattů.

ČEZ označuje nový zdroj za ekologický, především kvůli nižším emisím při spalování plynu a vyšší účinnosti spalování, která by měla být okolo 57 procent oproti zhruba 40 procentům u nejmodernějších uhelných elektráren. Snížení množství emisí ale nepřinese, protože by musel nahradit některou ze starých uhelných elektráren. A to zatím ČEZ neplánuje.

Tepelná elektrárna Počerady má pět uhelných bloků. V roce 2013 firmě končí dlouhodobá smlouva na dodávky uhlí, které jí dodává mostecký Czech Coal. „Máme zájem to provozovat dál, ale je to předmětem dalšího vyjednávání. A to bude tvrdé,“ řekl dnes novinářům ředitel výroby ČEZ Vladimír Hlavinka. Vzápětí dodal, že Czech Coal by byl sám proti sobě, kdyby uhlí prodávat nechtěl.

Paroplynovou elektrárnu pro ČEZ staví Škoda Praha, turbíny dodá Siemens a plzeňská Škoda Power. Investiční náklady se odhadují na zhruba 20 miliard korun, výroba elektřiny by měla začít v červnu 2013. Podíl zemního plynu na výrobě elektřiny v Česku je asi 1,5 procenta, po dostavbě počeradského zdroje by mohl vzrůst ke zhruba pěti procentům, podle jeho využití. Celkový instalovaný výkon uhelných elektráren v Česku je zhruba 12 000 megawattů, obě jaderné elektrárny mají 3880 megawattů.

Vydáno pod