IT expertů je málo, firmy nabízejí přebytek míst

Praha – Na trhu práce je stále nedostatek technicky vzdělaných lidí v oboru informačních technologií. Do tří let pro ně v české ekonomice přitom přibude 24 tisíc nových míst. Tuzemské školy v současnosti vypouštějí o polovinu méně absolventů, než by bylo potřeba. V celé Evropě by pak mělo do roku 2015 chybět přes 380 tisíc odborníků na nové technologie.

V Evropské unii je skoro 5 milionů specialistů na informační technologie a stále to nestačí. Vysoké školy však v počtech přijímaných studentů činí maximum, které jim dovoluje stát a finance. Navíc vzhledem k rychlosti, kterou se celý obor vyvíjí, akademici nestíhají upravovat své studijní programy. Řešením je podle nich mnohem těsnější spolupráce univerzit s firmami z praxe. „Chce to vetší tlak ze strany průmyslu, abychom věděli, jaké IT odborníky chtějí,“ říká děkan Elektrotechnické fakulty ČVUT Boris Šimák.

Firmy na volání vysokých škol začínají reagovat a kromě nich se začínají zajímat o talenty i na středních školách. „Je tu přílěžitost, aby studenti už v 16 či 17 letech mohli poznávat věci z praxe a nemuseli se pak otloukat životem po maturitě,“ komentoval ředitel společnosti počítačové firmy Cisco Jiří Devát.

Reportáž Jana Beránka, rozhovor s Jiřím Devátem (zdroj: ČT24)

„Ukázali jsme, co bychom měli dělat, abychom byli konkurenceschopní, tedy zlepšit ICT, technologie a kosmický výzkum,“ řekl člen NERVu Jiří Voříšek. Experti navrhují, aby Česko založilo kosmickou agenturu a česká veřejná správa naučila efektivně využívat informační systémy, které nakoupila.