Celestica v Kladně končí, město hledá investora

Kladno – Společnost Celestica, specializující se na elektronické technologie, uzavře svou pobočku v kladenské průmyslové zóně. Zahraniční společnosti původem z Kanady se na českém trhu nedařilo, a pokud se do konce léta nenajde nový investor, přijde v Kladně o práci celkem 300 lidí. Město ve spolupráci se společností CzechInvest prý už má zájemce, ze strategických důvodů však jméno prozatím nezveřejní.

Celestica tak v Kladně končí po deseti letech. „Posledních 18 měsíců se nám opravdu nepodařilo získat nové zákazníky a novou výrobu na Kladno, takže nás k tomu samozřejmě vedly i finanční dopady,“ řekla jednatelka společnosti Vladislava Kozáková.

Úspěšný zájemce by mohl využít stávající výrobní haly a rozjet v Kladně jakoukoliv novou výrobu. „Máme už jednoho velmi významného investora, který o tuto nemovitost projevil zájem, a je dokonce možné, že paradoxně v Kladně vznikne mnohem víc pracovních míst, než tam bylo díky Celestice doposud,“ slibuje generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

V úspěšné vyjednávání věří také zástupci města. „Kladno je velice zajímavou lokalitou vzhledem ke svému postavení hned vedle Prahy. Do budoucna si myslím, že rozvojové zóny, které tady jsou, se stanou vyhledávanými lokalitami pro investory vzhledem k dopravní obslužnosti, blízkosti letiště a dalším napojením,“ říká náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek.

Celestica se přesunula na český trh v roce 1999, kdy otevřela provoz v obci Ráječko na Blanensku. Tamní továrnu však zrušila už před rokem. V kladenské průmyslové zóně vystřídala závod firmy Sagem v roce 2001. Po celém světě má 30 poboček, včetně Irska, Španělska, Rumunska či Rakouska.

Vydáno pod