Byznysový guru Kiyosaki přijede přednášet do Česka

Praha – Jedním z cílů finančního byznysu je udržovat lidi ve zmatku, zní jeden z prověřených citátů finančního mága Warrena Bufeta. S ním souhlasí i Robert T. Kiyosaki, americký podnikatel, který kromě obchodu zbohatl také jako spisovatel a školitel v oblasti financí. Jedinou obranou lidí je jejich vzdělání a orientace v ekonomickém světě. V červnu zavítá tato byznysová ikona i do Prahy, portál ČT24 nabídne jeho úvodní vystoupení z celodenní přednáškového dne on-line.

Podle Kiyosakiho, který se proslavil na celém světě nejvíce knihou Bohatý táta, chudý táta, je příčinou finančního chaosu a zadluženosti fakt, že většina obyvatelstva neví, jak funguje ekonomika a finanční systém. Vzdělání by si však podle něj na svá bedra neměla brát vláda: „Já moc vládám nevěřím. Vždyť mnohé vlády neumí ani vládnout, natož aby věděly, jak mají zacházet s penězi. Podívejte se do USA, ty se během posledních let zařadily mezi nejchudší země světa. Máme největší dluh, máme miliony lidí bez prostředků – podle mě za to může mizivá finanční gramotnost.“

Kiyosaki si nebere servítky a tvrdí, že hlavní příčinou je neutěšená kvalita vzdělávání v této oblasti na amerických školách. Stejně tak ostře vytýká chyby a špatné řízení klíčových tržních institucí – Federální rezervní banky, Světové banky či Mezinárodního měnového fondu či na ně napojených největších finančních institucí. Jejich manažeři se neostýchali zažádat během krize o miliardy dolarů na ozdravení svých podniků, které špatným managementem dostali na buben. A vláda jim pomohla, i když z peněz všech daňových poplatníků.

„Hospodářská a ekonomická krize, která nás postihla v minulých letech, má hlavní příčinu v roce 1971, kdy prezident Richard Nixon zpřetrhal vazbu dolaru na zlato a tím dal bankám volné pole působnosti pro tisknutí peněz,“ tvrdí Kiyosaki. „Začala pak jedna velká party, kreditní karty, nákupy na dluh, obrovské odměny vrcholných bankéřů atd. A toto jednou muselo skončit.“

Řešením je začít se finančně vzdělávat a umět aktivně pracovat s dluhem. Právě o tom, že dluh může být výhodou a může pomoci k zajímavým ziskům, jak se v současné situaci chovat, do jakých komodit investovat a jaké naopak vynechat, přijede Kiyosaki přednášet do Prahy. Celodenní seminář Robert Kiyosaki Live proběhne v neděli 19. 6. 2011 v pražském Kongresovém centru.