Toyota částečně obnovila výrobu v domovině

Tokio - Automobilka Toyota obnovila po více než dvou týdnech alespoň částečně výrobu ve středním a jižním Japonsku. Problémy způsobené živelní katastrofou ji ale přijdou draho. Zaměstnanci dvou továren Toyota přišli do práce poprvé od chvíle, co zemi zasáhlo zemětřesení a následná vlna tsunami, a znovu začali vyrábět tři hybridní vozy - Prius a dva modely Lexus. Podle odhadů však klesnou zisky firmy v příštím roce až o 84 procent.

„Nevíme, jestli budeme mít všechny díly, ale ulevilo se mi, že továrna vůbec funguje,“ uvedl jeden z dělníků automobilky. Kvůli katastrofě musela Toyota zavřít osmnáct místních závodů a zatím nevyrobila asi 100 tisíc aut. Zničené továrny a hlavně dlouhé přerušení výroby si však zřejmě v příštím roce vyberou většinu zisků.

Makléřská společnost Deutsche Securities odhaduje, že místo plánovaných zhruba 150 miliard korun vydělá největší světová automobilka v příštích dvanácti měsících jen zlomek.

Toyota obnovila výrobu (zdroj: ČT24)

Japonský ministr financí Jošihiko Noda:

„Ještě jsme nepočítali škody, které v zemi vzniknou kvůli nedostatku elektřiny. Ale určitě budou značné. Musíme se z nich vzpamatovat.“

Sčítání škod nejen u automobilek ještě není u konce. Problémy samozřejmě zaznamenala i konkurence Toyoty. Například zaměstnanci Hondy se budou moct do práce vrátit nejdřív 3. dubna a ani samotná Toyota zatím nezprovoznila všechny své továrny.

Toyota Prius
Zdroj: ČT24/Toyota
Vydáno pod