Investoři opouštějí potápějící se arabskou loď

Tripolis/Tokyo - Nepokoje v arabském světě odrazují investory. Země na Blízkém východě a v severní Africe se přitom v posledních letech staly pro businessmany oblíbeným cílem. I v době krize se jim totiž dařilo a jejich ekonomiky rostly v průměru o 3 až 4 procenta ročně. Teď je ale všechno jinak a peníze z oblasti mizí jinam.

Politická nestabilita v arabském světě podkopává jeho ekonomiku. Tanky v ulicích, bombardování, protesty i tisíce lidí prchající z domovů vyděsily investory natolik, že ze zemí Blízkého východu a severní Afriky stahují své peníze. Na nezvyklou aktivitu na účtech svých klientů upozornila třeba švýcarská banka HSBC. „Jde o skupinu klientů, která vždy byla velmi internacionální. Ale je pravda, že nyní vydíme jistý nárůst aktivity,“ uvedl generální ředitel banky Alexandre Zeller.

Během finanční krize si přitom investoři arabský svět oblíbili. Podíl zahraničních investic, které směřovaly právě tam, stoupl v roce 2009 o procentní bod na 7,5 procenta. Jenže vlna protivládních protestů optimistické vyhlídky zastavila. „Je jasné, že kromě toho, co se týká ropy a plynu, se teď vývozu vůbec dařit nebude. Nejistota zastavila většinu místních aktivit, ať už jde o maloobchodní a velkoobchodní prodej, výrobu, nebo služby,“ upozornil analytik Leone Lakhani.

Investory už začal o ukládání peněz do aktiv v regionu odrazovat i padající rating jednotlivých zemí. Libye se už dokonce dostala do spekulativního pásma, některé mezinárodní instituce tak už například nesmí do jejích dluhopisů vůbec investovat. A propadá se i uvěrové hodnocení Egypta. Agentury pro něj navíc mají negativní výhled, což znamená, že nevylučují další zhoršení hodnocení země v budoucnu.

Kdo na tom vydělá? USA, Evropa, Japonsko…

Nestabilita v arabském světě by ale mohla přimět investory k masivnímu návratu do vyspělých zemí, ze kterých své peníze stahovali kvůli finanční a posléze dluhové krizi. „Většina investorů na Blízkém východě, kteří plánují někam přesunout svoje peníze, teď chce hlavně jistotu a stabilitu. Takže se budou nejdřív rozhlížet ve Spojených státech a pak v Evropě,“ uvedl ředitel společnosti The National Investor Anais Faraj.

Táhnout znovu začíná i Japonsko. Tamní trhy sice zbrzdilo zemětřesení a tsunami, teď už se ale opět začínají zvedat ode dna. Hlavní index tokijské burzy Nikkei vzrostl od svého dna z 15. března už o 13 procent. „Do budoucna lze čekat, že se akciové indexy vrátí především u některých vybraných firem na úrovně, které jsme viděli předtím,“ podotkl analytik České spořitelny Radim Kramule.

Ekonomice arabského světa nepokoje neprospějí

Jenže rozvojový svět odlivem peněz ztratí – a ne zrovna málo. Podle arabského měnového fondu klesla tržní hodnota hlavních indexů v oblasti od počátku nepokojů v Egyptě až o 140 miliard dolarů. To odpovídá asi devíti procentům hodnoty všeho, co se v regionu ročně vyrobí.

To ale není jediné nebezpečí, které ekonomikám Blízkého východu a severní Afriky hrozí. Obchodníci se také obávají, že kvůli současné situaci tamní vlády opustí nastolený trend pomalého uvolňování ekonomik a privatizace. Právě to ale podle analytiků region v posledních letech táhlo ekonomicky nahoru.