Pracovní agentury se musí pojistit, uspějí ale jen u dvou pojišťoven

Praha - Personální agentury se do konce března musí pojistit proti úpadku, jinak přijdou o licenci. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak chce zajistit, aby se agentury mohly postarat o své lidi i potom, co ztratí práci nebo celá firma zbankrotuje. Jenže agentury si opakovaně stěžují na to, že pojistit se není jednoduché. Jednak to vyjde draze, navíc zhruba ze tří desítek pojišťoven, které podnikají na českém trhu, nabízí pracovním agenturám pojištění zatím jen dvě.

„Nabídka není kompletní. První s ní přišla Česká podnikatelská pojišťovna – ta ale nyní toto pojištění nenabízí. Potom přišly další dvě nabídky od Uniqy a od pojišťovny Slavia – ovšem bohužel přišly velmi pozdě. Když se chceme pojistit, potřebujeme nabídky zvážit a potřebujeme na to čas, což se bohužel neděje,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič.

Pracovním agenturám zbývají poslední čtyři dny na to, aby se pojistily proti úpadku a nepřišly o licence. Novela zákona se týká víc než 1 300 firem, které českým podnikům zajišťují přibližně 100 tisíc zaměstnanců. Povinné pojištění ale zatím řada z nich neuzavřela. Zájem ale podle pojišťoven v posledních dnech roste. „Už dnes máme uzavřeno přibližně 400 smluv, což je přibližně třetina trhu,“ uvedla Martina Traganová z pojišťovny Slavia.

Pojištění pracovních agentur tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce: Nepochybili jsme

Výhradám agentur, které považují nový zákon za zmatečný, už dal za pravdu i Ústavní soud, a tak novela nebude mít v současné podobě dlouhého trvání. Bude platit jen do konce letošního roku a ministerstvo už pracuje na nové verzi. V ní by měly být zapracovány změny, o kterých budou představitelé resortu jednat se zástupci agentur. Povinné pojistné ale zůstane.

Samo ministerstvo se ale diví, proč pracovní agentury se svými výhradami přišly tak pozdě. „My jsme návrh diskutovali na pracovní skupině pro agenturní zaměstnávání, návrh prošel dvakrát připomínkovým řízením. V rámci připomínkového řízení k němu nebyly vzneseny žádné připomínky,“ připomněl v Ekonomice ČT24 ředitel odboru realizace služeb zaměstnanosti ministerstva Jiří Vaňásek.

Debata se ještě povede i kolem výše povinného pojistného. To je totiž v původním návrhu podle agentur zbytečně vysoké. Zaplatit by na něm měly stovky tisíc korun. U těch největších by se pak pojistné mohlo vyšplhat na několik milionů.

Vydáno pod