Mrakodrapy brzy obléknou zelený kabát

New York – Jedním z nejpalčivějších problémů moderní společnosti je, jak co nejefektivněji a zároveň šetrně, získávat energii. Nejlogičtější možností je využívat energii solární. Architekti z New Yorku se dali tímto směrem, a na cestě je tak chytrá fasáda, která mrakodrapům ušetří náklady na topení i klimatizaci. Navíc je možné, že jednou dokonce zcela změní tvář moderních velkoměst.

Mrakodrapy možná brzy dostanou nový kabát

Mrakodrapy se nad centry světových metropolí začaly tyčit už na konci 19. století. Od té doby se z nich však stal neodmyslitelný symbol městských panoramat. Kromě ohromného množství lidí, kanceláří, kilometrů elektrických kabelů a vodovodních trubek, které pohltí, se v nich však může koncentrovat tepelná a sluneční energie. Světoví stavitelé si nyní lámou hlavu, jak ji zachytit a využít. V New Yorku už mrakodrapům chystají doslova nový kabát.

Chytrá fasáda (zdroj: ČT24)

„Vyvíjíme inteligentní fasádu, která bude automaticky udržovat hladinu tepla uvnitř budovy na stejné úrovni. Jde o solární membránu, ukrytou mezi dvěma vrstvami skla. Vnější skleněný plášť bude vystaven studenému nebo teplému vzduchu. V závislosti na tom bude membrána měnit svůj tvar. Pokud bude třeba, zablokuje slunečním paprskům přístup do budovy. Za studeného počasí je naopak nechá interiér vyhřát,“ popisuje nový systém architekt Peter Yeadon.

Fasáda bude fungovat jako sval

Architekt Peter Yeadon:

„Je to v podstatě jednoduchá technologie. Membrána se skládá z vrstvy silikonu. Po jeho vnitřní i vnější vrtsvě jsou rozmístěny stříbrné elektrody. Pokud jednu z nich nabijete jako plusový a druhou jako minusový pól, začnou se přitahovat a to přinutí silikon, aby se smrštil.“

Dielektrický elastomer – tak se jmenuje eso, které chtějí mladí projektanti vytáhnout z rukávu. Tato membrána by mohla v budoucnosti pokrývat energeticky úsporné budovy. Jde o materiál, který se chová v podstatě jako sval. Podle potřeby se buď smršťuje, nebo roztahuje. Systém navíc automaticky reaguje na aktuální počasí. Dosavadní energeticky úsporné fasády přitom byly dosud závislé na manuálním ovládání nebo naprogramovaném počítači.

Fasáda navíc pro své fungování bude potřebovat jen minimální množství elektrické energie. „Běžné systémy, které odrážejí slunce, pohání motor. Naše technologie by měla být až o polovinu úspornější. Čím větší je plocha pláště budovy, tím větší výhody plynou z instalace tohoto systému,“ dodává architekt Yeadon. Inteligentní plášť z dielektrického polymeru je však stále ve stádiu vývoje a pro komerční využití je jeho výroba zatím příliš nákladná. Projektanti předpokládají, že poprvé se s ním v ulicích měst potkáme nejdříve za osm let.

Obchodní dům s funkcí větrné elektrárny se už staví

Pokusy o zmenšení energetických ztrát při vytápění nebo naopak ochlazování budov, jsou však běžně k vidění již dnes. Stále populárnější jsou například domy, které jsou částečně ukryté pod zemí. Ta jejich zdi izoluje. Ojedinělý možná nezůstane ani projekt nazvaný Dům Perlové řeky. Ten roste v čínském městě Kuang-Čou. Více než 70patrové obchodní centrum nebude energii spotřebovávat vůbec. Naopak. Dům bude energii vyrábět například pomocí větrných turbín zasazených do konstrukce ve tvaru plachty.

Vydáno pod