Chcete vlastnit stíhačky z bitvy o Falklandy? Rychle do Londýna

Londýn - Britské ministerstvo obrany rozprodává bývalé vojenské stroje. Zájem zatím mají především armádní nadšenci. Někteří jsou ochotní zaplatit zcela nereálné ceny. Jde ale o dobrou investici. Kdysi téměř bezcenná auta mají totiž dnes hodnotu desítek tisíc liber. Některé stroje by však mohly najít své původní uplatnění. Podle britského ministerstva by je totiž mohlo koupit Jordánsko nebo některá ze zemí ve východní Evropě.

Každý nyní může koupit například stíhačky nasazené v bitvě o Falklandy nebo klasické americké jeepy podobné těm, ve kterých Američané osvobodili Plzeň. Britská armáda je už nepotřebuje. Zbavit se jich ale těžké nebude, zájem je totiž ohromný. Peníze, které rozprodej majetku přinese, potom vyplní díry v rozpočtu. Vláda totiž ve snaze snížit dluh seškrtá rozpočet pro ministerstvo obrany o osm procent.

Nadšenci na svém koníčku nešetří

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Ředitel MOD-Sales Paul Southrington:

„Koupě bývalého armádního vybavení je dobrou investicí. Za mnou je například jeep Willys, který je toho jasným důkazem. Před třiceti lety byste ho vyměnili sotva za balíček arašídů, dnes za něj dáte 20 tisíc liber.“

Jeden zájemce byl za stíhačku Harrier Jet ochotný zaplatit v aukční síni eBay téměř sto tisíc liber. Aukce byla ale později zrušena. Porušovala pravidlo o zákazu prodeji zbraní přes tento obchod. „Zájem je patrný i na internetu. Stránky s bývalými armádními vozy navštěvuje stále více lidí. Zvyšuje se i počet nabízených aut,“ potvrzuje trend i Southrington.

Vydáno pod