Rating Řecka i Portugalska padá na úroveň rozvojových zemí

New York - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes snížila hlavní rating hned dvěma zemím eurozóny. Řecku se hodnocení propadlo o dva stupně a agentura pro ně nyní má známku BB minus. Stejné hodnocení má například pro Mongolsko. Dobře se nevede ani Portugalsku. Tomu dnes S&P srazila rating na stupeň BBB minus, což je pouhý krok od spekulativního pásma. Agentura v případě obou extrémně zadlužených zemí navíc nevylučuje další zhoršování důležitého investičního ukazatele.

Řecko tíží dluhy i půjčka

Řecko loni v květnu požádalo o mezinárodní finanční pomoc, kterou jí v objemu zhruba 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun) poskytli ostatní členové eurozóny spolu s Mezinárodním měnovým fondem. Řecko se tak stalo první zemí eurozóny, která nezvládla splácet dluhy a která tak dala podnět k tomu, aby eurozóna vypracovala trvalý záchranný mechanismus.  

Pomoc, kterou nyní Řecko čerpá, byla poskytnuta z takzvaného Evropského fondu finanční stability. Ten byl vytvořen pouze na přechodnou dobu a s jeho existencí se počítá jen do roku 2013. Do té doby má Řecko pomoc splatit. Po roce 2013 má začít fungovat Evropský stabilizační mechanismus, na jehož podobě se Evropská unie dohodla minulý týden.

Jorgos Papandreu, řecký premiér:

„Oni rating Řecka nesnižují kvůli tomu, co Řecko dělá.“

Usnesení, která byla na summitu přijata, podle S&P jen potvrdila obavy, že komerční věřitelé nebudou v rovnocenném postavení se záchranným fondem. Potvrdilo se také, že pokud bude určitá země chtít požádat o pomoc z mechanismu, potenciální předběžnou podmínkou bude restrukturalizace státního dluhu. „Obě charakteristiky jsou podle našeho názoru nevýhodné pro komerční věřitele států EU,“ zdůvodnila své rozhodnutí agentura S&P.

Portugalský rating padá týden po týdnu

Zhoršení hodnocení Portugalska se očekávalo. S&P už minulý týden srazila rating země o dva stupně na známku BBB a upozornila, že k dalšímu snížení by mohla sáhnout hned další týden. Za hlavní důvod označila politickou krizi v Portugalsku, která přispívá ke zhoršení finanční situace země.

Po dnešním opětovném zásahu agentury proti portugalskému ratingu se teď nejchudší ze starých členů Evropské unie dostal na úroveň rozvojových zemí jako Kazachstán nebo Indie. Stejné hodnocení má S&P také pro Island, který se těžce vypořádává s následky finanční krize.

Vydáno pod