Biopalivový boom v letectví pokračuje v Mexiku

Mexico City – Na biopalivo už se nejen jezdí, ale také létá. V Evropě už toto palivo využívá několik aerolinek – v čele s Virgin Atlantic. Ty už mají první biopalivové pokusy také za sebou. Pozadu nechce být ani Mexiko. Poprvé v historii tak brzy i odtud vzlétne letadlo poháněné biopalivem. Na nebe ho v pátek vyšle nízkonákladová společnost Interjet.

První letadlo poletí zítra bez pasažérů. To se ale do konce roku změní. Mexické aerolinky totiž chtějí letadlo částečně poháněné biopalivy do běžného provozu zařadit ještě letos. Chtějí tak čelit rostoucím cenám ropy. „Je to ale pořád jen ukázkový let. S těmi komerčními začneme, hned jak to povolí mezinárodní normy. Ty by měly projít už v letošním roce. Pak by bylo možné míchat klasická paliva s pohonnými hmotami rostlinného původu půl na půl,“ tvrdí ředitel aerolinek José Luis Garza.

Lety na biopalivo Mexiko zbaví vysokých emisí 

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Mluvčí Honeywell Alexa Maria Vitar:

„Emise z letecké dopravy by pak mohly klesnout až o 85 procent. To by bylo pro Mexiko samozřejmě skvělé.“

Až do ekonomické krize byl navíc letecký průmysl nejrychleji rostoucím znečišťovatelem životního prostředí. Na globálních emisích oxidu uhličitého se podílí zhruba dvěma až čtyřmi procenty. Proto od roku 2008 uskutečnily různé letecké společnosti několik testovacích letů. Převážně použily biopalivo ze směsi dávivce, řas nebo lničky.

Všechny ostatní aerolinky předběhla před třemi lety britská společnost Virgin Atlantic. Ta letadlo na částečně alternativní pohon vyzkoušela jako první. Už tehdy to vyvolalo diskusi o tom, že suroviny sloužící jako biopaliva vytlačí z polí základní plodiny, a dojde tak ke zdražení potravin.

Vydáno pod