Konec zvýhodnění stravenek děsí firmy i odbory, bát by se měl i stát

Praha – Vládní návrh na zrušení zaměstnaneckých benefitů včetně populárních stravenek má nového nepřítele - zaměstnavatele. Ti upozorňují, že zrušení daňových výhod třeba u stravenek poškodí nejen jejich zaměstnance, ale také je samotné. Zaměstnavatelům vzrostou náklady, zaměstnanci totiž místo oblíbeného benefitu budou tlačit na růst mezd. Proti změnám se staví také odbory nebo třeba restaurace. Ministerstvo financí ale trvá na svém – nový systém bude spravedlivější a pro většinu lidí výhodnější.

Zrušení daňového zvýhodnění stravenek i dalších benefitů plánuje ve své daňové reformě ministerstvo financí. Chce je nahradit zaměstnaneckým paušálem ve výši 250 korun měsíčně. O tuto částku si budou moci zaměstnanci snížit daně. Nový systém by měl začít platit podle představ ministerstva od roku 2013.

Václav Pícl, místopředseda ČMKOS

„Zaměstnavatelé budou hledat praktiky ze šedé ekonomiky, aby to, co dají zaměstnancům, nemuseli danit.“

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Zvláště zrušení zvýhodnění stravenek je terčem kritiky zaměstnavatelů i odborů. Ti první, se obávají, že zaměstnanci budou tlačit na růst mezd, když přijdou o oblíbený benefit, který podle průzkumu společnosti Factum Invenio používají více než tři čtvrtiny českých firem. „Myslím si, že zejména odbory by určitě tlačily na navyšování mezd, které by tenhle výpadek kompenzovalo,“ uvedl prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Pavel Dušek. A odbory to potvrzují.

Zaměstnavatelé krom toho namítají, že by zrušení stravenek mohlo zhoršit zdraví zaměstnanců. Ti budou na obědech šetřit a nedopřejí si kvalitní teplou stravu. Toho se děsí i restaurace a jídelny. „Podle našich odhadů by restaurace z poledních tržeb přišly zhruba o 6 miliard korun v celkovém objemu v České republice,“ upozorňuje generální sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Odbory: Paušály budou nevýhodné pro nízkopříjmové skupiny

Zrušení zvýhodnění benefitů se v neposlední řadě nezamlouvá ani odborům. Ty tvrdí, že zavedení paušálů nejvíce postihne zaměstnance s nejnižšími příjmy. Ti totiž daně neplatí a nebudou tak moci zaměstnanecký paušál uplatnit. Přijdou navíc i o výhody, které jim stravenky poskytují.

Ministerstvo: Benefity jsou diskriminační

Ministerstvo ale trvá na svém – paušál je výhodnější. Daňové úlevy na stravenky nebo třeba režijní jízdenky diskriminují ty, kteří žádné takové výhody od svého zaměstnavatele nedostávají. „Zaměstnanecký výdajový paušál je lepší, je pro všechny a je spravedlivější,“ podtrhl mluvčí resortu financí Ondřej Jakob.

Odpůrci novely ale věří, že ministerstvo do roku 2013 své plány ještě přehodnotí. Upozorňují totiž, že plánované změny sníží příjmy státního rozpočtu. Zaměstnavatelé tento propad spočítali na 9 miliard korun ročně a odbory mají podobný odhad. Proti nechtěné novince navíc hodlají nasadit všechny prostředky. V krajním případě jsou ochotni i stávkovat.