Poloviční ceny mobilů na internetu jsou podezřelé

Praha – Nákup přes internet se nemusí vyplatit, ani pokud se zdá na první pohled velmi výhodný. Občanské sdružení opět nabádá lidi, aby byli opatrní a nekupovali zboží přes internet od neprověřených firem. Podvodů, kdy zákazník zaplatil tisíce korun předem, ale nikdy nic nedostal, eviduje policie jen od začátku roku zhruba stovku. Někteří z nich se nechali nachytat na webové stránce TelefonyLevně.cz.

Nejdříve odpovídali velmi ochotně, pak stránka přestala fungovat

Stránka TelefonyLevně.cz začala fungovat před měsícem. I mobily, které běžně stojí více než dvacet tisíc korun, nabízeli obchodníci za polovinu. Jednali přitom seriózně, na emaily odpovídali rychle. Když ale zákazník odeslal peníze na účet, veškerá komunikace ustala. „Pán mi odepisoval, že peníze obdrželi, že telefon posílají. Do dneška peníze nemám, ani telefon nemám, nikdo mně neodpovídá na maily, telefon je nefunkční. Po určité době jsem zjistila, že i ty stránky jsou nefunkční,“ uvádí svou zkušenost jedna ze zákaznic Martina Zábranská.

Reportáž Luisy Divišové a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Martina Zábranská nezůstala sama, komu se objednání mobilu přes zmíněný web nevyplatilo. Stejně jako desítky podvedených po celé republice proto podala trestní oznámení. „Všechna tato oznámení velmi intenzivně prošetřujeme,“ uvedla mluvčí Policie ČR Eva Kropáčková.

Podvodníci se specializují především na elektroniku 

Martina Vernerová z Občanského sdružení spotřebitelů TEST:

„Pokud někde vidíte mobilní telefon za třetinovou cenu, tak je třeba se nad tím zamyslet a pak třeba ten e-shop prohnat vyhledávačem ve spojení se slovem podvod.“

Nejčastěji prodávaným zbožím podvodníků bývá elektronika, tedy mobily, MP3 přehrávače nebo notebooky. Zákazníka by měl odradit především požadavek na platbu předem. Když už zákazník zaplatí, nezbývá mu většinou nic jiného než podat trestní oznámení a čekat, že policie podvodníka dopadne. Podvedený zákazník pak má nárok na vrácení peněz.