New York Times na webu za poplatek? Už brzy realita

New York - Třetí nejčtenější americký deník New York Times znovu zahajuje boj o platícího čtenáře. Obsah digitální verze bude odteď omezený, privilegium zhlédnout všechny zprávy bude mít jen předplatitel. Deník chtěl za on-line zpravodajství vybírat peníze už před lety, ale čtenáři nebyli ochotni za informace utrácet. Modelu se mezitím chopily další deníky. New York Times tak nyní chytá druhý dech.

Lidé si zvyknou, myslí si redaktoři New York Times

Manažerka vydavatelství New York Times Jill Abramsonová:

„Sázíme teď na budoucnost. Chceme v redakci udržet co nejsilnější tým a nejlepší novináře. Abychom si to mohli dovolit, obrátíme se na část čtenářů a požádáme je, aby za to zaplatili. Zdá se nám to rozumné.“

New York Times za poplatek (zdroj: ČT24)

Papírové noviny pomalu ztrácejí na oblibě. Většina lidí čte aktuální informace zcela zdarma na noteboocích, chytrých telefonech nebo třeba iPadech. Deník New York Times už ale nechce být ke svým čtenářům tak velkorysý. Věří totiž, že když si lidé zvykli kupovat aplikace do mobilů, zaplatí i za webové noviny.

Za patnáct až 35 dolarů získají abonenti přístup k plné on-line verzi novin. Částka bude závislá na tom, kolik obsahu si každý bude chtít předplácet. Manažeři Timesů odhadují, že zanícení čtenáři si i tak budou chtít ponechat přístup ke kompletnímu zpravodajství. Ostatním zůstane zdarma k dispozici dvacet článků za měsíc, které si kliknutím myši vyberou sami. „Nechali jsme si na to vypracovat rozsáhlý průzkum a věříme si. Uvidíme, jaká bude realita,“ dodává viceprezident New York Times Martin Nisenholtz.

Minule neúspěch, nyní se to snad povede

Deník se o to samé snažil už v roce 2005. Tenkrát pokus skončil neúspěchem. Noviny si tak dál mohli zdarma číst všichni. Teď se ale New York Times chtějí připojit k dalším velkým americkým deníkům jako Financial Times, Wall Street Journal nebo Boston Globe, které už svůj obsah částečně zpoplatnily v minulých letech.