Šéf ČEZu: Útlum jádra zdraží elektřinu

Praha - Pokud evropské země kvůli strachu z následků jaderné havárie v japonské Fukušimě utlumí jadernou energetiku, cena elektřiny pro zdejší spotřebitele poroste. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny na to upozornil generální ředitel ČEZu Martin Roman. ČEZ by na tom podle Romana vydělal hned dvakrát - těžil by z vyšších cen a navíc by mohl nahradit výpadek ve výrobě z jaderných elektráren především v Německu. Evropa by si měla ale také podle šéfa ČEZu uvědomit, že útlumem jádra sníží konkurenceschopnost svých firem.

Cena elektřiny ve střední Evropě už vzrostla od fukušimské havárie téměř o šest eur na megawatthodinu, tedy téměř o deset procent. „Každá odstavená jaderná elektrárna v Evropě se na ceně elektřiny projeví. Pokud v Německu vypadnou zdroje, které vyrábějí více než pětinu tamní spotřeby elektřiny, bezpochyby to povede ke zdražení elektřiny,“ míní Roman.

Státy Evropské unie nyní připravují zátěžové testy pro jaderné elektrárny v EU. Mezi kritéria testů bude patřit například měření seismicity lokality, na které elektrárna stojí, možnosti zaplavení elektrárny či charakteristika chladicích systémů. Sporným bodem připravovaných zátěžových testů je posuzování stáří elektráren. Podle expertů totiž nemusí stáří elektrárny nijak ovlivnit její bezpečnost.

Útlum jádra by zhoršil konkurenceschopnost Evropy

Podle Romana by ale Evropa útlumem jádra znevýhodnila své výrobce. „Když bude Evropa rozhodovat o odstavení jádra, bude rozhodovat hlavně o zhoršení podmínek pro evropské výrobce, jimž budou stoupat náklady na energie a budou méně konkurenceschopní,“ upozornil.

Českým jaderným elektrárnám Temelínu ani Dukovanům, které vlastní ČEZ, podle něj zavření nehrozí. „Jsou v seizmicky stabilním místě, nehrozí jim přílivová vlna, jsou zabezpečené i proti teroristickému útoku,“ připomněl Roman. Podle mezinárodního Sdružení provozovatelů jaderných elektráren WANO patří zvláště Dukovany mezi pětinu nejbezpečnějších reaktorů na světě.