O2 prý zneužívalo dominantní postavení, Volný žádá 4 miliardy

Brno - Telekomunikační firma Volný podala v pondělí žalobu na Telefóniku O2 a žádá po ní více než čtyři miliardy korun kvůli stlačování marží u internetu ADSL. O2 zatím žalobu neobdržela, a proto ji nechtěla komentovat. S firmou ve stejné věci zahájil správní řízení i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podezírá ji z možného zneužití dominantního postavení na trhu přístupu k internetu prostřednictvím širokopásmových technologií ADSL. Podle předsedy úřadu Petra Rafaje mohla firma porušit české i unijní zákony. Telefónica nicméně tvrdí, že podezření úřadu je neopodstatněné a že využije všechny prostředky, aby svou nevinu dokázala.

„Na konci roku 2003 Volný poskytoval výhodný přístup k internetu téměř jedné třetině českých uživatelů. Telefónica svou nezákonnou cenovou politikou zabránila společnosti Volný a ostatním svým konkurentům nabízet zákazníkům cenově zajímavé připojení k internetu prostřednictvím ADSL,“ prohlásil obchodní a marketingový ředitel Volného Martin Dvořák.

Mluvčí Telefóniky O2 Martin Žabka uvedl, že Volný svých 13 tisíc nefiremních zákazníků ADSL letos v únoru prodal právě Telefónice a ADSL přestal poskytovat. Volný, stejně jako ÚOHS, napadl tzv. stlačování marží (margin squeeze). To znamená, že případný dominantní poskytovatel nastaví na navazujícím maloobchodním trhu takové ceny vlastního produktu, že ostatní konkurenční operátoři využívající jeho velkoobchodní nabídku mu nejsou schopni konkurovat.

Na Telefóniku si posvítí antimonopolní úřad

Správní řízení s Telefónicou antimonpolní úřad zahájil poté, co mu v lednu letošního roku Krajský soud v Brně definitivně zakázal pokračovat v takzvaném předběžném šetření. Toto šetření probíhalo už od září loňského roku, což bylo podle soudu příliš dlouho. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se musí na základě toho, co už má, rozhodnout, zda má dostatek podkladů pro zahájení formalizované procedury, nebo to správní řízení prostě nezahajovat,“ zdůvodnil tehdy rozhodnutí soudce David Raus.

Antimonopolní úřad se nyní rozhodl správní řízení zahájit. Podle Rafaje se bude zabývat zejména stlačováním marží. To znamená, že případný dominant nastaví na navazujícím maloobchodním trhu takové ceny vlastního produktu, že ostatní mu nejsou schopni se svou nabídkou konkurovat.

Telefónica si není viny vědoma

Telefónica nicméně tvrdí, že zákon neporušila. Zprávu od antimonopolního úřadu, kde by bylo specifikováno, proč s ní úřad zahájil insolvenční řízení zatím k dispozici nemá. „Rozhodně platí, že se společnost Telefónica O2 vždy řídí zákony, proto si nejsme vědomi žádného porušení z naší strany,“ uvedl mluvčí firmy Martin Žabka.

Na zahájení správního řízení zareagovaly akcie Telefónicy na pražské burze. Kolem 14:30 ztrácely 0,67 procenta a patřily k mešině titulů hlavního trhu, které dnes zabředly do červených čísel. Investoři totiž očekávají, že šetření bude dlouhé a pro firmu náročné.