Američané marně volají po odškodnění za ropnou havárii

Pensacola - Někteří poškození žadatelé zatím nedostali ani cent odškodného za výbuch ropné plošiny v Mexickém zálivu a následné znečištění oblasti. Například manželé Suzan a Laszlo chtěli v Alabamě pronajímat pět nemovitostí, které kvůli tomu na důchod koupili. Ropa, která po loňské dubnové havárii zasáhla pobřeží, ale vše včetně plánů manželů zdevastovala. Společnost BP jim sice odškodné slíbila, stejně jako tisíce dalších ale celý rok jen marně čekají.

„Prý jsme zařazeni na zvláštním urychleném seznamu s dalšími 241 žalobci, kteří mají získat peníze přednostně. Tohle nám bylo řečeno minulý týden, před pěti minutami jsem kontroloval počítač, ale žádné peníze jsem stále neobdržel,“ říká majitel nemovitostí v Alabamě Laszlo Halászi. Ropná skvrna připravila jeho i manželku o klidné chvíle v důchodu.

Do pěti nemovitostí, které chtěli manželé pronajímat, se kvůli ekologické katastrofě turisti stále nehrnou, a tak zažádali o odškodné, jenže zatím se nedočkali. Provoz nemovitostí teď musí dotovat z úspor, které shromažďovali celý život. Laszlo se ale nezlobí na BP - vinu svaluje na poradce Kena Feinberga, který dohlíží na výplatu odškodného.

Laszlo Halászi, majitel nemovitostí v Alabamě

„Nakonec to dojde tak daleko, že povedeme spor proti panu Feinbergovi. BP nám slíbila, že dostaneme zaplaceno včas bez jakýchkoliv problémů. Pak přišel Feinberg a začal jednat. Tohle je nejhorší operace, kterou jsem kdy viděl. Byl jsem obchodník a za 41 let jsem nikdy neviděl, že by něco tak špatně fungovalo.“

Odškodnění požaduje téměř půl milionů subjektů - třeba i tanečnice, které přestali navštěvovat rybáři. Většina žádostí ale nebude uznána kvůli nedostatečné dokumentaci. BP pro ostatní vyčlenila 20 miliard dolarů.