Starbucks slaví

Seattle - Tři přátelé, učitel angličtiny Jerry Baldwin, učitel historie Zev Siegl a spisovatel Gordon Bowker milovali kávu, a tak si 30. března 1971 v Seattlu otevřeli obchod s nejvybranější zrnkovou kávou a přístroji na její přípravu. Celosvětový úspěch společnosti ale přišel až poté, co firmu ovládl její současný šéf Howard Schultz. Právě díky němu se v Starbucks káva začala i vařit a dodnes je síť amerických kaváren rozprostřena po celém světě.

Pro zakladatele řetězce Starbucks byl hlavní inspirací Alfred Peet - „Holanďan, který naučil pít Američany kávu“. Tak je označován zakladatel společnosti Peet's Coffee & Tea, který nadšené vzdělance naučil kávu správně pražit a zpočátku jim také zrna dodával. Později už začala společnost Starbucks kávu nakupovat přímo u pěstitelů.

Inspirací pro jméno jednoho z největších světových řetězců kaváren na světě byl slavný román Hermana Melvilla Bílá velryba (Moby Dick). Starbucks se jmenoval první důstojník velrybářské lodi Pequod, jak se původně řetězec měl jmenovat. Také známé zelené logo společnosti má spojitost s mořem, kdy mu i přes několik změn stále dominuje siréna.

Původním majitelům Starbucks ujel vlak

Ve svých počátcích ve Starbucks kávu nevařili, pouze pražili a prodávali. To se mělo změnit již v roce 1982, kdy do společnosti nastoupil Howard Schultz. Ten okamžitě ucítil příležitost a začal propagovat nápad prodávat v prodejně také „presso“. Při návštěvě Itálie ho totiž uhranula uvolněná atmosféra zdejších kaváren. Zakladatelé to ale odmítli s tím, že „káva se přeci vaří a pije doma“.

Ovšem Schultz se nevzdal. Nejdříve si v roce 1985 otevřel vlastní řetězec Il Giornale, kde vařil kávu od Starbucks, a o dva roky později Starbucks dokonce koupil. Ještě v témže roce otevřel první provozovnu mimo Seattle - ve Vancouveru a Chicagu - a poprvé také změnil logo, když zmenšil původní sirénu, hnědou barvu pozadí vyměnil za zelenou a černou a pozměnil nápis. Tato změna souvisela s počátkem expanze firmy, která měla 17 provozoven ke konci přelomového roku 1987.

Starbucks má v současnosti více než 17 tisíc kaváren v 50 zemích světa. V USA jich působí zhruba 11 tisíc a polovina z celkového počtu funguje na základě licence. Po celém světě řetězec zaměstnává 137 tisícovek lidí. První kavárna Starbucks v ČR byla otevřena v lednu 2008 na Malostranském náměstí. V současnosti jich v Česku působí 12, všechny jsou v Praze.

Rozmach mimo Severní Ameriku odstartovala společnost v roce 1996 v Tokiu, následovaly kavárny v Singapuru, Bangkoku a dalších místech v Asii. Evropské dobrodružství firmy začalo v roce 1998 v Británii. Na burzu Starbucks vstoupil v roce 1992. Kavárny začaly rozšiřovat sortiment o další druhy kávy i čaj, přidaly se sendviče a moučníky. Společnost kromě podpory programu Fair Trade a nákupu kávových zrn přímo od pěstitelů z rozvojových zemí klade důraz i na ekologii a od všech těchto zvláštností se odvíjí i vyšší cena produktů řetězce.

  • Starbucks zdroj: simonleong.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2431/243045.jpg
  • Starbucks zdroj: Starbucks http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2431/243039.jpg
Vydáno pod