Policie si posvítí na daňové odvody porcelánky Haas & Czjzek

Horní Slavkov – V porcelánce Haas & Czjzek na Sokolovsku vyšetřuje policie podezření z přečinu neodvedení daně a pojistného na sociální zabezpečení. Případ je podle mluvčí krajské policie Andrey Pomichalové teprve v počátcích. Současně také krajský soud zamítl insolvenční návrh podaný na porcelánku jedním ze zaměstnanců, kteří nedostali mzdy za leden a ani tříměsíční odstupné.

Bývalý zaměstnanci mají stále na nevyplacenou mzdu nárok

Vzhledem k současnému stádiu prověřování případu nebude zatím policie poskytovat bližší informace. Dosud si však vyžádala některé informace k porcelánce a insolvenčnímu řízení od krajského soudu. Ten odmítl insolvenční návrh především kvůli tomu, že podání postrádalo některé skutečnosti potvrzující úpadek dlužníka. Podle vyjádření soudu však není jeho současné rozhodnutí překážkou pro podání nového insolvenčního návrhu.

Západočeská porcelánka zastavila výrobu už v lednu. Tehdy také propustila zhruba stovku zaměstnanců. Aby lidé mohli požádat úřad práce o uspokojení mzdových nároků, museli podat právě návrh na insolvenční řízení. I když soud návrh odmítl, do doby, než jeho rozhodnutí nabude právní moci, mohou lidé na úřadu práce o peníze žádat. „Řada z bývalých zaměstnanců to už udělala a peníze dostali. Další mají šanci podat žádost ještě zhruba do konce března,“ tvrdí Věra Votavová z úřadu práce v Sokolově.

Porcelánka ztratila zákazníky, musela proto zavřít brány

K uzavření porcelánky došlo počátkem roku. Rozhodl o něm její jediný vlastník - ruský podnikatel Ruslan Sajfulin, který sám odebíral až 40 procent roční produkce. Továrnu vlastnil zhruba rok a půl. Investoval přitom do jejího rozvoje několik milionů korun. Loni v únoru však ruská vláda zvýšila clo na dovoz porcelánu z Česka, a tamní trh proto odebíral čím dál méně zboží. Majitel tedy už nechtěl ve ztrátové výrobě pokračovat. Údajně je ochoten případně jednat o prodeji porcelánky.

Historie slavkovské porcelánky sahá do roku 1792, kdy tam první manufakturu v českých zemích založil Johann Georg Paulus. Továrna získala díky úspěšným pokusům s hmotou na bázi kaolinu, živce a křemene privilegium k výrobě bílého střepu v roce 1812. Haas & Czjzek patřil v poslední čtvrtině 19. století a v meziválečném Československu k největším výrobcům porcelánu. V poslední době porcelánka opustila ruční malbu a výroba se orientovala především na střední kategorie zákazníků.

Porcelán
Zdroj: ČT24