Clo za balíky bude nově vyřizovat pošta

Praha - Česká pošta spouští od 1. dubna novinku. Sama bude zajišťovat proclívání balíků ze třetích zemí, tedy států, které nejsou členy Evropské unie. Pošta tak ulehčí lidem, kteří si objednávají zboží třeba po internetu. Od téhož data navíc začíná platit nový zákon a za některé zásilky se bude platit i daň z přidané hodnoty.

Objednávka přes internet není ničím složitým. Pokud to ale bude zboží například ze Spojených států, a navíc přesáhne částku 150 eur, situace se komplikuje. Začíná kolotoč vyplňování složitých formulářů a celní řízení. Práci ale lidem od začátku dubna usnadní pošta. „My upozorníme zákazníka, že jeho zásilka je na našem území. Zároveň mu pošleme plnou moc. Pokud ji vyplní, budeme ho zastupovat,“ tvrdí mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Pošta tedy nově zařídí veškeré papírování a clo sama zaplatí. Nebude to zdarma, účtovat si ale bude méně než soukromé spediční firmy. „Pokud bude zásilce vyměřeno clo a DPH, pak se pohybujeme na 180 korunách,“ dodává Selicharová.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Ke clu se přidá daň 

Mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták:

„Snížení limitu DPH navazuje na evropské předpisy.“

Od počátku dubna bude balíček dražší než 22 eur podléhat 20procentní dani z přidané hodnoty. Pokud tedy cena balíku dosáhne 600 korun, DPH ji zvedne o dalších 120 korun. Clo zůstane stejné. Na změny už reagují první nakupující. Chtějí si objednat co nejvíce, ještě předtím, než změna začne platit.

Jen za poslední měsíc vzrostl počet objednávek téměř o třetinu. „Za první kvartál jsme zaregistrovali 340 tisíc zásilek ze třetích zemí, které jsme předložili k celnímu odbavení,“ tvrdí vedoucí pošty Praha Přemysl Šámal. Česká pošta se chce novou službou vyrovnat nadnárodním poštovním společnostem, které už na českém trhu operují.

Celní úřad
Zdroj: ČT24