Českou poštu prý Hrdá řídila špatně, na Slovensku jí to snad půjde lépe

Praha – Marcela Hrdá, kterou ministr vnitra Radek John (VV) v únoru odvolal z postu generální ředitelky České pošty kvůli nekoncepčnosti při tvorbě strategie pro další roky, už našla nové uplatnění. Bude šéfovat poště na Slovensku. Ve vedení pošty tak vystřídá Paulínu Štefanovičovou, která společnost řídila od loňského října. Důvody jejího odchodu slovenské ministerstvo dopravy neupřesnilo.

Bývalá generální ředitelka České pošty Marcela Hrdá:

„Dostala jsem nabídku, kterou jsem v těchto dnech akceptovala. Zásadním momentem je ovšem jednoznačný zájem vlastníka nalézt a prosadit pro Slovenskou poštu dlouhodobou perspektivu. Měla jsem na toto téma řadu schůzek s reprezentanty Slovenské republiky a velice rychle jsme dokázali nalézt společnou řeč.“

Práce v Bratislavě Hrdou prý láká už proto, že povede srovnatelnou firmu ve srovnatelných podmínkách. Slovenská pošta působí jako akciová společnost od roku 2004, jejím jediným akcionářem je stát. Společnost nabízí služby prostřednictvím sítě 1500 pošt. Výsledky za loňský rok podnik zatím nezveřejnil, první pololetí 2010 podle dostupných výsledků ukončil s hrubým ziskem 13,6 milionu eur (kolem 333 milionů korun).

Generální ředitelkou České pošty se Hrdá stala koncem roku 2009. Ministr vnitra John, do jehož resortu pošta patří, Hrdé vyčítal nekoncepčnost, postup při rušení pošt a podcenění přípravy na transformaci pošty ze státního podniku na akciovou společnost. Poštu tak v současnosti řídí vrchní ředitel divize poštovní provoz a logistika Petr Zatloukal, druhým statutárním zástupcem je vrchní ředitel divize korporátní služby a řízení zdrojů Vladimír Měkota. O novém šéfovi pošty se dosud nerozhodlo.