Daňoví poplatníci dostali jeden den k dobru

Praha – Dnešní datum měli dlouhá léta podnikatelé zvýrazněné v kalendáři jako nejzazší den pro podání daňového přiznání. Letos je ale všechno jinak. Opozdilci dostali jeden den navíc. Přiznání se totiž může podávat až do zítřka. Na druhou stranu ale stát připravil opozdilcům přísnější sankce. Ty se týkají každého, kdo se opozdí o více než pět pracovních dnů. Podnikatelé s daňovým poradcem pak mají čas až do 1. července. Daňová správa očekává, že letos lidé odevzdají zhruba 1,8 milionu přiznání, tedy přibližně stejně jako loni.

600 tisíc lidí ještě úřady očekávají

Šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek pro Radiožurnál:

„Sankce jsou dvoje: termín odevzdání formuláře pozdě, pak naskočí pokuta za pozdní podání. Druhá sankce se odvíjí od platby. Tam nastává takzvaný úrok z prodlení.“

K dnešnímu dni odevzdaly podle Knížka daňové přiznání zhruba čtyři pětiny lidí. Zhruba 300 až 400 tisíc kusů daňových přiznání tak ještě na finančních úřadech chybí. „Pokud ho podáte do pěti dnů od zítřka, tedy do příštího pátku, a do té doby zaplatíte, pak sankce nehrozí,“ dodal. Pak už bude finanční úřad opozdilcům ukládat pokutu ve výši minimálně 500 korun a maximálně pět procent ze stanovené daně nebo tři sta tisíc.

Za možnost pozdějšího podání přiznání může nový daňový řád a s ním i jiný systém počítání lhůt a termínů. Ten také nastavil nový systém sankcí pro opozdilce, kteří nevyužijí ani týdne navíc.

Finanční úřady od minulého týdne prodloužily pracovní dobu. Mnohé mají otevřeno až do 18:00. „Daňové přiznání se dá odevzdat osobně nebo zaslat poštou, případně se dá použít elektronické podání. Zároveň se také dá podat takzvanou datovou schránkou,“ připomněla mluvčí České daňové správy Jaroslava Musilová.

Budete odevzdávat z pohodlí domova, nebo poběžíte na úřad?

Kolik lidí odevzdává růžové formuláře z pohodlí domova, zatím daňová správa nesleduje. Těch, kteří tu možnost mají, ale přibývá, přesto ale Češi podle Knížka papír stále preferují a elektronická daňová přiznání se počítají na pouhá procenta. Datovou schránku má kromě firem, které ji musí mít povinně, také přes 18 tisíc fyzických osob. „U elektronických podpisů nerozlišujeme mezi firmami a lidmi apod. Je jasné, že jsou to hlavně firmy, ale osoby také. Každopádně certifikátů na elektronický podpis je vydáno skoro 650 tisíc,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Vladimír Řepka.

Lidé bez datových schránek mohou elektronicky vyplnit přiznání na internetu, vyplněné přiznání však musí vytisknout a posléze donést na úřad nebo zaslat poštou. Lidé v Praze, Brně nebo Ostravě mají možnost využít velkých poboček České pošty, které mají otevřeno až do půlnoci.

Vydáno pod