S úřady přes internet? Češi radši stojí ve frontě

Praha – Češi si stále s internetem moc nerozumí, alespoň pokud jde o elektronickou komunikaci s úřady. Podle údajů Českého statistického úřadu a Eurostatu využilo internet pro spojení se státními institucemi jen 22 procent Čechů, evropský průměr je přitom 41 procent. Česká republika tak v rámci EU skončila čtvrtá od konce.

Hůř než Česko na tom byly už jenom Itálie, Řecko a Rumunsko. Naopak na špičce žebříčku úrovně komunikace občanů s úřady přes internet bylo Dánsko s podílem téměř 80 procent, následuje Švédsko a Finsko.

Více přes internet s úřady komunikují české podniky. Loni internet využilo 89 procent českých firem, zatímco evropský průměr byl 75 procent podniků. Česko se tak řadí na osmé místo v Evropě.

Přístup k internetu má v Česku 62 procent dospělých lidí, 56 procent domácností a 95 procent podniků. Přes internet jsou dostupné všechny organizační složky státu a kraje a 99 procent obcí. Přístup na internet umožňuje 69 procent organizací a využívá jej pouze 2,7 procenta osob.

Úřady nejčastěji nabízí informace k životním situacím. Ty poskytuje více než devět z deseti úřadů, formuláře ke stažení poskytuje 45 procent obcí a 66 procent státních úřadů a formuláře k on-line vyplnění nabízí 12 procent obcí, 36 procent státních úřadů a 77 procent krajů.

Jednotlivci i podniky na stránkách úřadů nejčastěji hledají informace, nejméně často využívají on-line vyplnění formuláře.

Vydáno pod