Březnové ceny v eurozóně šokovaly ekonomy

Brusel – Rostoucí ceny v eurozóně zaskočily ekonomy. V březnu totiž spotřebitelské ceny zrychlily na 2,6 procenta z únorových 2,4 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat. Odborníci očekávali, že si růst zachová stejnou dynamiku jako v únoru. Meziroční tempo inflace je tak velmi značně překvapilo.

Utáhne centrální banka měnovou politiku?

Již před dnešním zveřejněním statistiky bylo velmi pravděpodobné, že Evropská centrální banka na zasedání bankovní rady v dubnu přistoupí k navýšení úrokových sazeb, které se stále nacházejí na nejnižší úrovni v historii. Rychlý růst cen v březnu tuto možnost ještě zvyšuje.

Komentář Jiřího Šimka (zdroj: ČT24)

Ještě v lednu se přitom zdálo, že banka sazby zvýší až na konci letošního roku. Prudký růst cen ropy způsobený mimo jiné i nejistotou v severní Africe a na Blízkém východě však vedl k rychlejšímu růstu spotřebitelských cen, než se původně čekalo. „Není to jen ropa, je to i růst dalších komodit na světových trzích,“ uvedl analytik společnosti CITFIN Jiří Šimek.

Zvyšování sazeb v rámci eurozóny vyvolává diskuse. Zatímco země, které se již plně dostaly z hospodářské krize, jako například Německo, vnímají boj s inflací jako jednu z priorit, státy, které se dál potácí v problémech, mají úplně opačný názor. Zvýšení sazeb by totiž mohlo omezit příliv finančních prostředků do jejich problémových ekonomik, protože zdraží úvěry.

Inflace v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat