Libyjci nemají co jíst. Ceny potravin letí vzhůru

Tripolis - Probíhající konflikt ochromil celou Libyi. Vojáci uzavřeli Tripolis. Ozbrojenci v autech kontrolují vjezd do každé ulice. Vláda navíc nařídila převézt veškeré jídlo ze skladů do kasáren. Po šesti týdnech nepokojů pomalu začínají v hlavním městě docházet základní suroviny. Tam, kde jich je zatím dostatek, ale ceny letí rychle vzhůru.

Ceny rostou na dvojnásobek

Prodavač Abubakr Ramalli:

„Co teď stojí dinár, bude za pět - jako u benzínu. Ten stál dinár padesát a teď už stojí dva dináry. Lidé tady mají problémy najít jídlo a zaplatit ho. Mohou si koupit čtvrtinu toho, co předtím, protože nejsou peníze.“

Ceny potravin v Libyi letí vzhůru (zdroj: ČT24)

Obyvatelé země pátrají po viníkovi. „Pokud si chcete koupit chleba, budete muset čekat v dlouhých frontách. Všichni se bojí, jak uživí svou rodinu. Nejsou peníze. Problém je v tom, kdo za to vůbec může. Libye, Amerika, nebo rebelové?“ ptá se prodavač.

Nákupní kolonády zejí prázdnotou, všude jsou k vidění stažené rolety obchodů, tak zase vypadají ulice v Benghází. „Ano, samozřejmě, naše ekonomika klesla, když Kaddáfí napadl Benghází. Úroveň se blíží nule. Všechny obchody jsou zavřené. Cizinci byli evakuováni a právě oni byli velkým zdrojem peněz,“ tvrdí majitel obchodu Ahmed Zayed.

Mezinárodní humanitní pomoc se ale velké části země nedostává. Kvůli bezpečnostní situaci se na západ od Benghází pomoc nedostane. OSN chce přezkoumat podmínky a doufá, že se v následujících dnech posune dál.