Galileo bude dražší, unie si pohlídá náklady

Brusel - Evropská unie začne více hlídat náklady na vybudování navigačního systému Galileo. Shodli se na tom dnes ministři dopravy EU v Bruselu. Galileo bude stát o minimálně 1,9 miliardy eur (téměř 47 miliard korun) více, než se původně očekávalo. Podle českého ministra dopravy Víta Bárty (VV) se zvyšují a přibývají nové požadavky na to, co všechno má systém Galileo splňovat, a od toho se pochopitelně odvíjí i debata o oprávněných nákladech.

„Já tu debatu nechápu jako debatu uzavřenou. Rozumím tomu, že v dobách, kdy celá EU musí maximálně šetřit, tak i zde zaznívá apel na kontrolu,“ prohlásil Bárta. Podle něj by se náklady na vybudování celého systému mohly vyšplhat na 5,5 až šest miliard eur (zhruba 136 miliard až 147 miliard korun). Původní náklady EU přitom odhadovala na 3,5 miliardy eur.

Zpoždění projektu, který má začít částečně fungovat v roce 2014, ale zatím údajně nehrozí. Auditoři by nyní měli prošetřit, zda dosud vydané peníze na Galileo byly využity efektivně. O vyčlenění výše zmíněné 1,9 miliardy eur unie rozhodne až po auditu dosavadních investic.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Vít Bárta

„Jsem nesmírně rád, že i dnes zaznívalo, že termíny ohledně vypuštění konkrétních družic pro rok 2012 a 2013 jsou naprosto hmatatelné věci, které se stanou, a přeci jenom v momentu, kdy máme družice kolem Země, tak to jsou zcela zásadní body realizace projektu.“

V kuloárech Bárta jednal i o stěhování administrativy navigačního systému z Bruselu do Prahy: „Já jsem optimistou, že budeme postupovat rychleji než u stěhování jiných institucí, které v minulosti trvalo i léta.“ Konkrétní datum přesunu administrativního centra ale nechtěl upřesnit.

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)
Zdroj: ČT24
Vydáno pod