Věřitelé Sazky: Vedení firmu nenávratně poškozuje

Praha – Prozatímní věřitelský výbor Sazky se obává, že se management padající loterijní hvězdy snaží firmu, a tím i její věřitele poškodit. V posledních dnech a hodinách prý přijímá kroky, které mají provozovatele terminálů v případě vyhlášení konkurzu na Sazku převést ke konkurenční společnosti Fortuna. Výbor proto požádal insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku, aby tyto informace prověřil. V případě, že se potvrdí, měl by pak Cupka nebo soud poškozování společnosti neprodleně zamezit. Sazka na obvinění reagovala s tím, že podobné kroky nerealizuje, jen se snaží zjistit, jak z firmy unikají informace.

Management Sazky se snaží firmu nenávratně poškodit. Tvrdí to alespoň věřitelský výbor. „Jedná se především o snahu převést kauce obstaratelů do banky ovládané společností Penta a o sjednání povinnosti těchto obstaratelů, kteří provozují loterijní terminály SAZKA, přejít v případě jejího konkurzu k Fortuně. K tomu je rovněž vedeno několik set nájemců čerpacích stanic sítě Benzina,“ napsali věřitelé Cupkovi.

Krom toho výbor, který tvoří společnost Moranda, firma Siderius, společnost KKCG Structured Finance, GTECH Corporation a Česká spořitelna, znepokojuje také to, že s obstarateli, kteří si odváděné tržby započetli proti zaplaceným kaucím, bude ukončena spolupráce. Jednat se přitom má o více než tisícovku provozoven.

Sazka nicméně tvrdí, že podobné kroky nepodniká. „Zprávy tohoto typu vedení Sazky před několika dny záměrně vypustilo, aby zjistilo původ úniku informací,“ ujistil mluvčí společnosti Jan Tuna. Zároveň však připustil, že firma části obstaravatelů přerušila provoz terminálů, protože neodvedly tržby. „Jakékoliv zadržování tržby je porušením platné smlouvy s následky s tím spojenými,“ dodal. Převod kaucí obstaravatelů do Privatbanky popřela také Penta, která ovládá Fortunu.

Sazka je od úterý v úpadku. Soud zatím nerozhodl, jak se bude tato situace dál řešit. Ve hře jsou dvě varianty, buď bude na Sazku vyhlášen konkurz, což by de facto znamenalo konec společnosti, nebo soud povolí reorganizaci společnosti. Tu mohou provést věřitelé, nebo současný management firmy. Generální ředitel Aleš Hušák dosavadní loterijní jedničky hodlá vlastní plán reorganizace předložit. Zatím se ale zdá, že pro něj bude jen těžko nalézat dostatečnou podporu, vedení Sazka se o to přesto chce pokusit.

Podle místopředsedy představenstva Sazky Romana Ječmínka to byl totiž právě Hušák, kdo stál za prudkým zhoršením finanční situace firmy. Její problémy od začátku bagatelizoval a představenstvu předkládal zavádějící informace. Jeho zájmy se prý naprosto rozešly se zájmy většiny akcionářů.

Sazka se do finančních problémů dostala zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu vysočanské O2 areny. Ječmínek, který podle svých slov již není zástupce Sazky, ovšem tvrdí, že bylo možné situaci řešit mnohem dříve a společnost nemusela skončit v úpadku.

Roman Ječmínek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod