Ruský Gazprom vydělává na problémech Japonska a Libye

Moskva - Krize na Blízkém východě a únik radioaktivity z japonské jaderné elektrárny Fukušima po nedávné živelné katastrofě, která zemi zasáhla, pomáhá ruské ekonomice. Zatímco ostatní velcí producenti ropy a zemního plynu omezují vývozy, Moskva svými dodávkami zaceluje díru na trhu.

Gazprom se pase na problémech v Libyi

Západní Evropa s Německem v čele uvažuje o uzavírání jaderných elektráren. Poptávka po ropě a plynu tak neustále roste. To se odrazilo i ve výsledcích ruského plynárenského gigantu Gazprom. Jeho obrat v březnu vzrostl o desetinu. Podobně si stojí i jeho akcie.

Problémy Japonska a Libye zvyšují Rusku výdělky (zdroj: ČT24)

„Putin nedávno na toto téma řekl, že zvýšení cen komodit by bylo prospěšné pro Rusko do určitého limitu. Pokud by bylo zdražení příliš markantní, zastavil by se na Západě rozvoj, a Rusko by bylo první, kdo utrpí,“ připomíná ale záludnost současné situace analytik Carnegieho nadace Nikolaj Petrov.

Rusku kupředu pomohou i japonské problémy

Vedoucí ekonom Troika Dialog Anton Strouchenevsky:

„Také bychom neměli zapomínat, že Japonsko bude potřebovat obrovské investiční programy, hlavně ty stavební. To samozřejmě významně zvedne poptávku po kovech a Rusko je připraveno poskytnout svoje zdroje, ale za přirozeně vysoké světové ceny.“

Rusko navíc spoléhá i na to, že nyní bude dodávat více i na Dálný východ. Moskva odhaduje, že například do Japonska letos pošle oproti loňsku dvojnásobek ropy. Půjde tedy přibližně o 18 milionů tun.

Ropa začala citelně zdražovat v únoru, kdy začaly eskalovat nepokoje na Blízkém východě a v severní Africe. Právě v těchto oblastech se totiž nachází hlavní producenti a vývozci ropy.