Portugalsku se nepodařilo snížit deficit pod slíbenou cifru

Lisabon - Přestože rozpočtový schodek Portugalska v loňském roce klesl na 8,6 procenta hrubého domácího produktu z předloňských deseti procent, nakonec překročil plánovanou úroveň 7,3 procenta HDP, na které se Lisabon dohodl s Evropskou unií. Údaje portugalského statistického úřadu podle agentury Reuters zvyšují tlak na to, aby Portugalsko požádalo o pomoc evropských států.

Ještě začátkem letošního roku portugalský premiér José Sócrates, který minulý týden podal demisi, tvrdil, že Portugalsko loni snížilo deficit pod plánovanou úroveň 7,3 procenta. Ovšem do rozpočtu byly po návštěvě představitelů evropského statistického úřadu Eurostat započteny ztráty jedné znárodněné banky a tří dopravních firem.

Rating Portugalska stále padá

V úterý pak mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hlavní rating Portugalska na stupeň BBB minus. Také agentura Fitch Ratings ve středu pohrozila možným zhoršením ratingu Portugalska v případě, že země nepožádá o pomoc ze zahraničí.

Portugalští vládní představitelé zdůraznili, že hodlají tvrdě odmítat mezinárodní finanční pomoc i po rezignaci premiéra Sócratese. Podle vlády by přijetí takové pomoci mělo závažné dopady na ekonomiku. Sócrates podal rezignaci poté, co vládní plán dalších úsporných opatření zamítl parlament.

Dnes portugalský ministr financí Fernando Teixeira dos Santos upozornil, že prozatímní vláda nemá pravomoc k předložení žádosti o mezinárodní pomoc. Nyní se očekává, že prezident Aníbal Cavaco Silva vyhlásí na konec května či začátek června předčasné volby.

Pokud by Portugalsko požádalo o finanční pomoc mezinárodní společenství, podle šéfa ministrů financí eurozóny a lucemburského premiéra Jeana-Claudea Junckera by mu stačilo 75 miliard eur (zhruba 1,8 bilionu korun).