DPH novelizována, prodraží to služby pošty

Praha – Ode dneška vstupuje v platnost novela zákona o dani z přidané hodnoty. Ta má pomoci omezit daňové úniky, prodraží ale také třeba některé služby pošty. O pětinu dráž vyjde obchodní balík, Express Mail Service a rozvoz a svoz zásilek. Novela totiž ruší výjimku, podle které mohla pošta jako státní podnik nabízet tyto služby bez daně.

Na poště budeme muset ode dneška sáhnout zase o něco hlouběji do kapsy. Kromě obchodních balíků a svozu zásilek se bude DPH platit také u zásilek z mimoevropských zemí s hodnotou přesahující 22 eur. Dosud byl tento limit 150 eur.

Novela ztíží daňové úniky

Komentář Jaroslavy Musilové (zdroj: ČT24)

Pošta a její klienti ale nejsou jediní, kdo změny v DPH pocítí. Novela platná od dnešního dne zavádí také povinnost plátců daně ručit za neodvedenou daň. Nařízení upravuje situaci, kdy kupující odebere zboží, zaplatí za něj sjednanou cenu včetně daně, ale prodávající už ji neodvede státu. Na kupujícího dopadne povinnost ručit za daň v případě, kdy předem věděl, že prodejce daň státu neodvede, že se úmyslně dostane do takové situace, kdy ji nebude moci zaplatit, nebo že si chce daň zkrátit. Novela má mimo jiné znesnadnit daňové uniky při obchodování s pohonnými hmotami.

Jan Černohouz, daňový poradce

„Tento institut bude pravděpodobně nutit plátce, aby si důsledněji vybírali své dodavatele.“

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) již dříve ujistil, že toto opatření nelze zneužít k šikanování podnikatelů. Zdůvodňoval to tím, že podle nového daňového řádu, který platí od letošního roku, musí nést důkazní břemeno finanční úřad, a nikoli poplatník. Podle Kalouska to bude jeden z mála nástrojů, který vláda v boji s úniky na DPH má. Riziko jeho zneužití prý neexistuje.

Změny zákona o DPH podnikatelům i ulehčí

Novela nebude podnikání v Česku ale jen ztrpčovat. Podnikatelé si rovněž budou moci odepsat DPH z pohledávek, které jim dlužník nezaplatil, protože upadl do insolvence. Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslavy Musilovévšak musí být rozhodnuto o způsobu úpadku tohoto dlužníka a pohledávka bude muset být starší šesti měsíců. Nástroj bude možné využít až tři roky zpětně a stát předpokládá, že většina plátců ho využije už letos, kdy také zřejmě dojde k největšímu propadu výběru daně – o více než 2 miliardy korun.

Vydáno pod