Brazilci: Největší producenti a brzo největší pijáci kávy

Rio de Janeiro - Brazílii se v poslední době daří. O tom, jaký boom tam v posledních letech zažívá ekonomika, svědčí i to, jak se Brazilci odvázali v pití kávy. Především nyní, když je cena kávových bobů na trhu rekordně vysoká, hlavní světový vývozce těchto zrn doceňuje svoje bohatství. Zatímco ještě nedávno si Brazilci dali jedno espresso denně, teď už se stává zvykem dát si další šálek o polední pauze nebo po práci v kavárně.

Obliba kávy v Brazílii stále roste. Příští rok podle všeho Brazilci doženou Američany a stanou se jedničkou na světě v konzumaci kávy. „Oproti konzumaci řekněme před deseti lety se naše spotřeba kávy zdvojnásobila. Při pohledu na statistiky je jasné, že Brazílie nebude už jen producentem, ale i konzumentem číslo jedna,“ říká ředitel společnosti Comexim John Wolthers.

Jihoamerická země má na trhu s kávou skoro třetinový, a tedy největší podíl. Mezinárodní kávová organizace začala registrovat světové zásoby kávy v roce 1965. Podle ní jsou teď zásoby na nejnižším čísle vůbec a káva se prodává nejdráž za posledních 34 let.

Brazilci milují brazilskou kávu (zdroj: ČT24)

Navíc Brazilci se na nákupu podílí opravdu výrazně - alespoň jednu kávu denně vypije každý Brazilec. A protože kultura pití kávy je tu vysoká, vybírají si Brazilci zrna pokud možno z plantáží s dobrým jménem. Už tak vysoce kvalitní boby teď dostávají od tamní vlády nová pravidla k určování standardu. Osmdesát procent exportu tvoří takzvaná Arabica, kterou si milovníci kávy oblíbili, protože má jemnější chuť a výraznější aroma než takzvaná Robusta.

Vydáno pod