Ztratil se vám na letišti kufr? Nejste v tom sami

New York – Počet ztracených zavazadel na letištích loni po dvou letech opět stoupl. A to o více než 17 procent. V roce 2010 nedorazilo na místo určení bezmála 30 milionů kufrů, batohů a tašek. O rok dřív to bylo 25 milionů. Vyplývá to z čísel společnosti SITA, která dodává informační technologie leteckým společnostem. Ani loňské zhoršení ale zdaleka nedosahuje čísel z roku 2007, kdy se celkem ztratilo přes 42 milionů zavazadel.

Po dvou letech klesajícího zájmu o leteckou dopravu loni počet přepravených cestujících meziročně stoupl o víc než deset procent. A to je podle společnosti SITA hlavní důvod nárustu ztracených zavazadel. Na vině je ale také časté rušení letů kvůli zimnímu počasí nebo výbuch islandské sopky Eyjafjallajökull.

Největší problémy se zavadly měly letecké přístavy na starém kontinentě, které se s těmito problému musely potýkat nejvíce. Na evropská letiště připadlo na tisíc cestujících přibližně 12 ztracených zavazadel, zatímco například ve Spojených státech jen necelá čtyři zavazadla.

Počet ztracených zavazadel na letišti vzrostl (zdroj: ČT24)

Společně se zvyšujícím se počtem ztracených nebo špatně doručených zavazadel rostou i náklady aerolinek na jejich vrácení. Loňský rok na to celkem vydaly v přepočtu 51 miliard korun. Radost z těchto čísel mají zřejmě pouze firmy, které se vyhledáváním zatoulaných kufrů zabývají.

Cestující čekají na evropských letištích
Zdroj: ČT24