Dobeš žádá trestní odpovědnost Hušáka

Praha – Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV) volá po trestní odpovědnosti šéfa Sazky Aleše Hušáka. Podle něj stojí Hušák za současnou situací tohoto loterijní obra, a to spolu s předsedou představenstva Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Pavlem Kořanem. Sazka je od úterý v úpadku, kterou na ni vyhlásil Městský soud v Praze.

„Já jako ministr sportu věřím, že se dočkám chvíle, a na to se skutečně těším, že budete trestně právně odpovědný za to, co jste se Sazkou udělal,“ obořil se Dobeš na Hušáka v diskuzním pořadu ČT Máte slovo moderovaném Michaelou Jílkovou.

Josef Dobeš

„Proti nám stojí pán, který zbankrotoval podnik na peníze. To je něco, co se nemůže podařit nikomu v Evropě.“

Máte slovo s M. Jílkovou

Podle ministra je druhým spoluviníkem krachu Sazky předseda svazu tělesné výchovy Kořan: „Pavel Kořan je přímo odpovědný za to, co dělal Hušák v Sazce.“ Sazka se do finančních problémů dostala zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu vysočanské O2 areny.

Soud zatím nerozhodl, jak se bude situace Sazky dál řešit. Ve hře jsou dvě varianty, buď bude na Sazku vyhlášen konkurz, což by de facto znamenalo konec společnosti, nebo soud povolí reorganizaci společnosti. Tu mohou provést věřitelé nebo současný management firmy. Generální ředitel dosavadní loterijní jedničky hodlá vlastní plán reorganizace předložit. Zatím se ale zdá, že pro něj bude jen těžko nalézat dostatečnou podporu, vedení Sazky se o to přesto chce pokusit.