Dopravci se na webu dozví výši nedoplatků na mýtném

Praha - Dopravci mají konečně nástroj, kterým mohou zkontrolovat aktuální výši nedoplatků na mýtném. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž dnes ve zkušebním provozu spustilo webovou stránku, kde to zjistí. Stránky mohou využít firmy, které platí mýtné dodatečně podle projetých úseků, zdůraznila mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Přepravci si dlouhodobě stěžovali na to, že své možné nedoplatky na mýtném nemohou zjistit, a případně se mohou obrátit pouze na Hospodářskou komoru, kde ho rovnou měli možnost zaplatit.

„Je vidět, že ze strany ŘSD je snaha plnit dohody, tak doufáme, že to takto bude pokračovat,“ věří mluvčí sdružení dopravců ČESMAD Bohemia Martin Felix. Podle něj doteď přepravní firmy informace o mýtných nedoplatcích nemohly získat. V kontaktních centrech jim je nedokázali poskytnout a celní správa takové informace rovněž nesděluje.

Martin Felix, ČESMAD

"O tuto novinku usilujeme už od začátku fungování mýtného systému, který byl uživatelsky velmi nevstřícný. Bude to příjemná věc."

Dva měsíce bude systém kontroly registrovaných nedoplatků fungovat ve zkušebním provozu, během kterého jej budou testovat vybraní přepravci ze sdružení ČESMAD Bohemia a společně s ŘSD odstraní případné nedostatky. Se spuštěním v běžném provozu se předběžně počítá od prvního červnového dne.

ŘSD vybírá nedoplatky za mýtné i s několikaletým zpožděním

Mýtné nedoplatky vymáhá Ředitelství silnic a dálnic po dopravcích i s několikaletým zpožděním. Začátkem března si například sdružení ČESMAD stěžovalo na postup ředitelství, které zpětně vymáhalo dluhy za dálniční úsek D11, na kterém v jednom směru chybí mýtná brána. Podle Felixe tyto vymáhané nedoplatky vznikly už v letech 2007 a 2008, a pokud by v této době systém kontroly existoval, mohli dopravci dlužné mýtné doplatit už dříve.

Čeští dopravci platí mýtné za nákladní auta buď následně (Post Pay) na základě projetí konkrétních mýtných úseků, nebo si svoji palubní jednotku dopředu nabijí kreditem (Pre Pay). Kredit jim pak mýtné brány strhávají podle počtu náprav kamionu, typu komunikace, emisní normy a dne v týdnu, kdy užívá dopravce komunikaci. Placení mýtného přes internet bude umožněn pouze uživatelům Post Pay systému.

Počet nákladních aut, jejichž řidiči v tuzemsku nezaplatili mýtné, podle celní správy loni stoupl o 12 procent na víc než 39 tisíc. Neplatiči mýta loni na místě zaplatili blokové pokuty ve výši bezmála 32 milionů korun, což bylo o skoro 38 procent víc než o rok dřív.

V Česku platí mýtné kamiony s hmotností od 12 tun od roku 2007 a v loňském roce na něm stát vybral rekordních 6,6 miliardy korun. Od loňského února se povinnost platit mýtné vztahuje i na nákladní auta od 3,5 tuny a od letošního roku mýtné podražilo o 25 procent na průměrnou částku pěti korun na kilometr. Podle dnešních údajů za první čtvrtletí letošního roku zaplatili dopravci bezmála dvě miliardy korun. Proti loňskému prvnímu čtvrtletí jde o třetinový nárůst.