Kaddáfí by ze svého mohl zaplatit dva české státní rozpočty

Praha – Na zmražených libyjských účtech leží desítky miliard dolarů. Země bližší údaje o finančních transakcích tají. Podle CNN ale investovala nemalé peníze z ropy do 35 zemí světa. Většinu těchto prostředků kontroluje Muamar Kaddáfí a jeho rodina. Libyjská opozice odhaduje majetek diktátora na 80 až 150 miliard dolarů. To je dvakrát víc, než je rozpočet České republiky na celý rok.

Ropné miliardy vložila libyjská vláda například do luxusních nemovitostí v Británii, hotelů na Středním východě nebo do fotbalového klubu Juventus Turín. Necelé dvě procenta pak vlastní i v italské automobilce Fiat. Jeho cena na burze od začátku konfliktu klesá. Libye ale není hlavním důvodem. „Pokles zaznamenal celý sektor. Ten byl později podpořen také zemětřesením v Japonsku. Míra vlivu zmražení libyjských aktiv na cenu akcií Fiatu je zanedbatelná,“ míní analytik společnosti Cyrrus Jan Roh.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance:

„Pro krátkodobý provoz společností, kde byl zmražen libyjský majetek, to nemá žádný vliv. Dlouhodobě se ovšem nedá za této situace rozhodovat o strategických rozhodnutích, resp. může být problém valných hromad akcionářů, pokud je významným akcionářem libyjský stát.“

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Bývalá italská kolonie vlastní zhruba tříprocentní podíl také v UniCredit Bank. Podle ekonomů ale není provoz banky nijak ohrožen. „Lidé se nemusí bát o své vklady, firmy se nemusí bát o zastavení úvěrování. Spíš jde o to, jak se s tímto podílem bude dál zacházet,“ podotýká hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Jako poslední zatím zmrazilo majetek libyjských společností Nizozemí. Podle tamních médií jde o neobvykle vysokou sumu - zhruba tři miliardy eur. Do problémů by se už mohl dostat chemický podnik Yara, ve kterém Libyjci vlastní polovinu.