Věřitelé Sazky přihlásili pohledávky za dvě miliardy

Praha - Sazka dluží věřitelům zhruba dvě miliardy korun, jak v České televizi potvrdil i místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek. Další velký věřitel by se podle něj už objevit neměl. Pokud se tak přesto stane - podle Ječmínka půjde o uměle vyvolaný krok. Prostor pro přihlášení pohledávek vůči Sazce končí 28. dubna.

Věřitelé přihlásili do pátku konkrétně pohledávky za 1,962 miliardy korun po lhůtě splatnosti. Soud v úterý vyhlásil na Sazku úpadek. Od pátku navíc ve společnosti provádí finanční úřad kontrolu účetnictví, kterou nařídil ministr financí Miroslav Kalousek.

Jako první podal insolvenční návrh na Sazku 17. ledna Radovan Vítek (nedávno své pohledávky postoupil skupině PPF), 4. března pak společnost KKCG Structured Finance podnikatele Karla Komárka. Poté 21. března podal na Sazku insolvenční návrh i místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek a v pátek se připojil Aleš Hušák, generální ředitel a předseda představenstva Sazky.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

V současnosti čelí největší česká loterijní společnost problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu O2 areny držitelům dluhopisů. Společnost Bestsport, která O2 arenu provozuje, ve čtvrtek kvůli situaci v Sazce na sebe podala insolvenční návrh. I po podání insolvenčního návrhu Bestsport podle mluvčího Sazky Tuny pokračuje v činnosti a připravuje návrh na svou reorganizaci.