Výsledky sčítání nám budou k ničemu, shodují se podnikatelé

Praha – Zatímco Český statistický úřad ve svých propagačních materiálech zdůrazňuje, že letošní sčítání lidu přinese cenné údaje pro byznys, sami podnikatelé vidí situaci úplně jinak. Ani jeden ze zástupců několika desítek firem, které oslovily Lidové noviny, nedokázal popsat, jaký konkrétní ekonomický přínos by pro ně získaná data mohla mít. Většina firem se naopak shodla, že výsledky sčítání nebudou využívat.

„Pro získání informací, které potřebujeme, zadáváme vlastní průzkumy,“ řekla Lidovým novinám mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková. V podobném duchu se vyjádřili i zástupci dalších firem, ať už šlo o průmyslové podniky, banky, dopravce nebo developery.

Podnikatelé především nedokázali ve sčítacích formulářích najít jediné téma, které by jim při rozhodování v oboru jejich činnosti bylo něčím přínosné. „Konstatuje se zde především současný stav, pro nás je spíše podstatná otázka budoucího rozhodování obyvatel o možnostech svého nového bydlení,“ uvedla například mluvčí developerské společnosti Central Group Veronika Ježková.

Přesto se mezi podnikateli našlo pár výjimek. Třeba společnost Ropid, která podniká ve veřejné dopravě v Praze a okolí, uvedla, že jí výsledky sčítání pomůžou přesněji zjistit skladbu a druh dopravy, především to, jestli lidé z daných lokalit jezdí raději do práce autem nebo autobusem. Ani zástupce Ropidu ale nedokázal říct, zda firma na základě dat ze sčítání vyvodí nějaké konkrétní závěry.

Statistický úřad nicméně na významu sčítání pro byznys trvá. Podle něj pomůžou získaná data každé firmě, která chce rozšiřovat provoz nebo hledá místo pro vybudování nového závodu. „Značný zájem mezi podnikateli je o údaje z bytového a domovního listu, tedy o věci, které souvisí s nabídkou služeb, prací či prodeje zboží spojeného s bydlením,“ tvrdí mluvčí projektu sčítání Ondřej Kubala.

Sčítání lidu nicméně s jistotou vítá alespoň Česká pošta, která za distribuci sčítacích formulářů a organizování celé akce inkasuje od statistického úřadu tři čtvrtě miliardy korun, píší Lidové noviny.

Vydáno pod