Italské krajkářky již řemeslo neláká

Benátky - Italské Benátky jsou známé především kvůli kanálům a gondolám, ale proslavily se i tradiční ručně dělanou krajkou. Většina se jí vyrobí na ostrově Burano. Turisté tu nakoupí od jednoduchého prostírání, přes pestrobarevné ubrusy, dětské oblečení až po bohatě vyšívané šaty. Nyní ale začíná řemeslo upadat. Ze zahraničí sem totiž míří levné napodobeniny. Krajkářek navíc rapidně ubývá.

Malebné uličky jednoho z benátských ostrovů zdobí krámky s tradiční doma dělanou krajkou. První krajkářky se zde objevily počátkem 16. století, řemeslo se ale stalo populárním až o dvě staletí později. V poslední době ale místní zvyklost narušují čínské napodobeniny a strojová výroba. „Jezdí sem hodně turistů, kteří místo místní kvalitní krajky dostanou levné asijské zboží, je to problém, stejně jako v jiných městech s jinými lokálními výrobky,“ prohlásil tajemník Svazu řemeslníků Gianni De Checchi.

Ceny se pohybují od jednoho eura za strojově dělanou dovezenou krajku až po několik tisíc eur za místní ruční výrobu. Vyrobit ubrus může trvat i rok, záleží na složitosti návrhu. To ale není jediný důvod úpadku italské chlouby. „Je stále těžší najít pokračovatelky tohoto řemesla. Náš ateliér funguje už tři generace a klienty byla řada celebrit, včetně královské rodiny,“ prohlásil majitel ateliéru Emilia.

Reportáž Petry Pakostové (zdroj: ČT24)

Italia Novellová, krajkářka:

„Už nezbývá skoro nikdo, kdo by to dělal. Mladým se do toho nechce, je to náročné a výdělek nejistý. Doufám, že prodám všechny své výrobky a budu bohatá.“

Návštěvníci Burana mají stále možnost koupit pravé výrobky zdejších krajkářek. Ty se ale shodují, že jsou poslední, kdo ještě bude místní pýchu udržovat.