Stát pomůže chovatelům prasat a drůbeže

Příbram – Chovatelé prasat a drůbeže by mohli ještě do konce prvního pololetí dostat od státu dotace, které by měly povzbudit jejich skomírající byznys. Slibuje to ministr zemědělství Ivan Fuksa. Zvláště chovy prasat decimuje levná konkurence z Německa a dalších západních zemí. Loni stavy vepřů klesly o 3,5 procenta, pro letošek agrární komora očekává zhruba desetiprocentní propad. Ke zhoršení situace přispělo také zdražování obilí.

Fuksa chce chovatelům prasat a drůbeže pomoci. Zdůraznil však, že státní peníze nemají zachraňovat ztrátové a neefektivní provozy. „Garantuji, že pomoc přijde, ale pomoc není na to, aby vytvořila záchranu, žádná dotace nemůže zvýšit efektivitu a nemůže podpořit v konkurenceschopnosti, to je na samotných chovatelích,“ zdůraznil ministr.

Dotace, které chce ministerstvo poskytnout chovatelům ještě během letošního prvního pololetí, by měly sloužit především na ozdravení chovů a boj s chorobami. Přesnou podobu plánu ale zatím ministr nezveřejnil.

Chovatelé snahu ministerstva vítají

I když mantinely plánu ministerstvo zatím tají, chovatelé prasat vítají alespoň snahu obtížnou situaci na trhu řešit. „Musím velice kladně kvitovat přístup českého ministerstva zemědělství přinejmenším zhruba v posledním roce. Vítáme právě přístupnost ministerstva k jednání, což nebývalo úplně pravidlem,“ řekl ČT24 ředitel svazu chovatelů prasat Jan Stibal. Dříve se vlády podle něj odvolávaly především na to, že podporu chovu prasat nelze řešit v Česku, že je to potřeba projednat s Evropskou unií.

Češi sní v průměru za rok 40 kilogramů vepřového masa, přičemž polovina pochází z dovozu. Chovatele prasat decimují nejen levné dovozy, ale i vysoké ceny obilí. Jeho cena oproti loňsku stoupla až dvojnásobně.

Vydáno pod