Chilská rezervace Huilo Huilo: ráj ekoturistů

Santiago de Chile - Přírodní rezervace na jihu Chile nabízí návštěvníkům hluboké pralesy i vysokohorské ledovce. V unikátní biosféře se vyskytují zvláštní rostliny i ohrožené druhy zvířat. Místní obyvatelé získali novým způsobem správy rezervace zároveň nový způsob obživy. Pro ekoturisty představuje jedno z nejkrásnějších míst Jižní Ameriky učiněný ráj.

Patagonským pralesem v národním parku Huilo Huilo protékají dravé bystřiny a srázy skal zdobí nádherné vodopády. Aby příroda přežila nápor turistů, pečuje o ni soukromá nadace zaměřená na ochranu krajiny a ekoturistiku. Počet návštěvníků je omezen a přísně se kontroluje. Ubytování je stejně senzační jako okolní příroda. Panoramatická okna totiž zajišťují výhled do okolní krajiny. Hotely jsou základním táborem pro výlety po rezervaci o rozloze sto tisíc hektarů.

Alexandra Petermannová, rodina majitelů Baobabu:

„Když nastal útlum dřevařského průmyslu i obchodu a v obou vesnicích přišlo hodně lidí o práci, bylo nutné nějak udržet ekonomiku. Jako rodina jsme se zamysleli nad tím, co bychom mohli udělat, aby tady lidé mohli žít i nadále.“

Reportáž Ivany Bělouškové (zdroj: ČT24)

Biosférická rezervace UNESCO patří mezi 25 nejcennějších na světě. Velkou atrakcí pro návštěvníky je vysokohorský ledovec sevřený mezi dvěma sopečnými krátery ve výšce 2 400 metrů nad mořem. Ve žhavém jihoamerickém létě se z rezervace stává ráj pro milovníky zimních sportů. "Tady se toho dá provozovat hodně, ale asi nejatraktivnější je lyžování až do konce února.

V Jižní Americe to jinde není možné. Nabízíme různé jízdy na sněžných skútrech a jiných vozidlech," prohlásil Antonio Vasquez, horský vůdce.

V oblasti se dříve intenzivně těžilo dřevo, ale finanční krize na přelomu tisíciletí vedla k útlumu těžby. Východiskem, jak využít tamní přírodní zdroje a zároveň je nezničit, se stala ekoturistika. Nadace Huilo Huilo rodiny Petermannových se navíc postarala o to, aby z ochrany přírody měli prospěch i místní obyvatelé. Devadesát procent zaměstnanců pochází právě odtud.

Huilo Huilo se nachází právě uprostřed valdivijánského deštného pralesa. Rostou tady mohutné duby a stromy rauli, stejně jako chilská národní květina s růžovými zvonky – copihue. Kdo se nasytí přírody, může přejít k náročným adrenalinovým zážitkům. Například si zkusit traverzování po lanech. „Je tu krásně. Až skončím studia, chci se sem vrátit a pracovat v turistice,“ podotkl jeden z turistů Patricio Lobos.

  • Chilská rezervace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2444/244301.jpg
  • Chilská rezervace Huilo Huilo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2444/244302.jpg
  • Chilská rezervace Huilo Huilo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2444/244303.jpg