Hannoverský veletrh tentokrát na téma jaderná energetika

Hannover - Své brány otevřel největší průmyslový veletrh na světě Hannover Messe. Letos se zaměřuje na technologie budoucnosti a automatizaci. Ústředním tématem je ale jaderná energetika, přestože se firmy z tohoto oboru akce přímo neúčastní. Veletrh navštíví podle odhadů do pátku, kdy končí, přes tři sta tisíc lidí.

Šest a půl tisíce vystavovatelů z 65 zemí představí na pět tisíc novinek. Kromě nich čekají na návštěvníky i přednášky, workshopy a panelové diskuze o inovacích, nových technologiích a efektivním využívání materiálů. „Hlavním tématem veletrhu je energetická účinnost, ukazujeme naši inovační sílu zákazníkům v praxi. Konkrétně jak to vypadá v inteligentních budovách nebo moderních digitálních továrnách,“ řekl Heinrich Hiesinger, člen představenstva Siemens AG/Z.

Manfred Wittenstein, prezident VDMA:

„Hannoverský veletrh ukazuje, jak jsou průmyslové firmy schopny čelit novým výzvám a trendům, každý rok zde vzniknou nové impulzy pro výrobce.“

Reportáž Petry Pakostové (zdroj: ČT24)

Německá firma Festo se pochlubila robotickým rackem. Sám umí vzlétnout, letět i přistát. Díky dvoumetrovému rozpětí křídel dokáže ptačí let dokonale napodobit. Firma věří, že pro něj do budoucna najde i průmyslové využití, zatím slouží jen k dalšímu výzkumu. „Je zkonstruován z uhlíkových vláken, váží jen 450 gramů. Právě odlehčené stavební materiály a energeticky nenáročné jednotky jsou budoucností, právě na ně se musíme zaměřit,“ konstatoval Eberhard Veit, předseda Festo.

Čtvrtinu veletrhu pokrývá právě energetický sektor, a to větrné, solární a další alternativní zdroje eletkřiny, ale i konvenční výrobci energie z uhlí nebo plynu. Zástupci jádra, tedy oboru, o kterém se zde i ve světě mluví nejvíc, tu ale nejsou. Partnerskou zemí veletrhu je letos Francie. I tamní průmyslníci cítí potřebu udržitelného rozvoje, který je v současném světě mizících zdrojů zásadní. Pod heslem „Inovace pro udržitelný růst“ se ale zaměřují i na zdroje energie pro stále výkonnější mobilní zařízení.

V jihoněmeckých spolkových zemích Bavorsku a Bádensku-Württembersku přestala v rámci vládního tříměsíčního moratoria, uvaleného na nejstarší atomové elektrárny v zemi, fungovat tři zařízení. Chronický výrobní deficit elektřiny se tak ještě zhoršil a hrozí přerušení jejích dodávek.

Elektřinu musí jih Německa dovážet ze sousední České republiky a Francie. „Od 17. března máme přebytek dovozu. Tok proudu z Francie a Česka se zdvojnásobil, vývoz do Nizozemska a Švýcarska klesl na polovinu,“ prohlásila na dnes zahájeném hannoverském technologickém veletrhu šéfka Spolkového svazu energetického a vodního průmyslu (BDEW) Hildegard Müllerová.

Robotický racek
Zdroj: ČT24