Sazka: Ministr Dobeš nemá do našich věcí co mluvit

Praha - Vedení Sazky se dnes ohradilo proti vměšování ministra školství Josefa Dobeše do záležitostí společnosti. Dobeš se v pondělí sešel s Jiřím Šmejcem, druhým největším akcionářem skupiny PPF, která patří mezi největší věřitele, a zároveň také zájemce o Sazku. Šmejc údajně na setkání slíbil finanční pomoc Sazce ze strany PPF a KKCG, avšak výměnou za odchod Aleše Hušáka z čela společnosti. Podle Sazky je ale podobná nabídka nelegální.

Podle mluvčího Sazky Jana Tuny byla pondělní schůzka ministra Dobeše s akcionářem PPF už několikátým bezprecedentním krokem, který by si prý Dobeš jako představitel exekutivní moci nemohl v žádné civilizované zemi dovolit.

Sám Dobeš při pondělním setkání řekl, že stát v minulých letech poskytl Sazce exkluzivní postavení na českém loterijním trhu, protože její zisky měly financovat český sport. Podle ministra Sazka ale tuto roli už několik let neplní, což pociťují hlavně sportovní svazy a tělovýchovné jednoty. Vláda má proto na rychlém vyřešení krize kolem Sazky zájem a bude podporovat takové řešení, které zajistí českému sportu peníze na následující roky.

Jan Tuna, mluvčí Sazky:

„Společnost Sazka je přesvědčena, že Dobeš jako člen vlády překračuje své pravomoci, když ústy svého aparátu veřejně posílá vzkazy od jedné z finančních skupin, která má zájem získat tradiční loterijní společnost a zároveň si klade podmínky na personální složení managementu společnosti a jejího majoritního akcionáře.“

Podle Šmejce současné vedení Sazky cílenými kroky vede společnost do faktické likvidace a snaží se tak poškodit práva věřitelů. Šmejc v pondělí dále uvedl, že PPF a KKCG jsou připraveny k jednání o řešení krizové situace Sazky s jejími akcionáři, zejména s majoritním Českým svazem tělesné výchovy (ČSTV). Jedinou podmínkou pro takové jednání je ustavení nového vedení ČSTV, které nebude ovládáno nynějším managementem Sazky.

Nabídka PPF a KKCG je v rozporu se zákonem

„Sazka nabídku oficiálně neobdržela,“ dodal dnes Tuna. Pokud by se tak ale opravdu stalo, šlo by podle něj o nabídku protiprávní, protože slíbené peníze by měly být určeny na úhradu závazků, které vznikly před prohlášením úpadku společnosti. Sazka teď ale nesmí platit dluhy vzniklé před prohlášením úpadku, protože by tím zvýhodňovala věřitele. Tuna zároveň upozornil na to, že stejný úvěr nabízela firma společností Penta a E-Invest Gladiolus před prohlášením úpadku, což jí soud ani předběžný správce neumožnil. „Sazce tak nyní nezbývá než čekat na konkrétní nabídku, která bude v souladu se zákony ČR,“ zdůraznil mluvčí společnosti.

Jeden z členů vedení Sazky Tomáš Král nicméně uvedl, že nabídka PPF a KKCG sice na úterní schůzce probírána nebyla, vedení firmy se k ní ale hodlá vrátit na příštím zasedání. „Nabídku jsem měl já, ale ostatní členové představenstva ji neměli písemně,“ dodal. Král krom toho informoval, že představenstvo padající loterijní hvězdy zavázalo Hušáka, aby veškeré kroky, které podniká v insolvenčním řízení, předem konzultoval s vedením firmy.

Dobeš plánuje schůzky s dalšími zájemci o Sazku

Dobeš se chce sejít i s dalšími klíčovými hráči kolem Sazky, přijal už třeba zástupce společnosti Penta Marka Dospivu. Tento týden se potká se zástupcem dalšího významného věřitele KKCG. Dobeš upozornil, že nechce zasahovat do obchodních sporů týkajících se Sazky. Role ministerstva je vyvinout maximální úsilí k zajištění přísunu financí do českého sportu, uvedl.

Vydáno pod