Rozpočet na ekotendr ochudila nutnost sanovat co nejdřív

Praha - Hodnota velké státní zakázky na likvidaci ekologických škod se sníží o stovky milionů korun. Podle serveru Aktuálně.cz vypadly z ekotendru projekty za více než 2,6 miliardy. Zakázka by přitom mohla být ještě menší - na některých místech je totiž nutné odstranit ekologické škody co nejrychleji a není tak možné čekat na vyhodnocení už tak dlouhého výběrového řízení.

Stále se protahující ekotendr by totiž znamenal přímé ohrožení lokalit s pitnou vodou. Proto by měla být takto zamořená místa dekontaminována přednostně a na veřejné soutěže není čas čekat. Z databáze zamořených lokalit tak byla vyřazena například likvidace škod ve společnosti Walter v pražských Jinonicích, Aircraft Industries v Kunovicích nebo v Lučebních závodech Draslovka v Kolíně.

Dlouhý tendr ohrožuje zdroje pitné vody

Například v areálu Leteckých závodů v Kunovicích ohrožují jedovaté látky zdroj pitné vody v Ostrožské Nové Vsi. Ta má na starosti zásobování zhruba 50 tisíc lidí. „Likvidace této ekologické zátěže v režimu krajně naléhavého stavu byla zahájena v roce 2007,“ uvedla společnosti Aircraft Industries, která podnik zprivatizovala. Podle firmy tato ekologická zátěž vznikla nezodpovědným zacházením s chemikáliemi a látkami používanými při povrchových úpravách v letech 1960 až 1998.

Mezi další typ zakázek, s nimiž se začalo před ukončením ekotendru, patří tzv. dodatečné práce či služby na sanace zadané ještě před vyhlášením soutěže na obří ekotendr v prosinci 2008. „Jsou to veřejné zakázky na práce, které jsou od původní zakázky technicky či ekonomicky neoddělitelné,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Právě jeho resort má ekotendr na starosti. Stát současně uvolnil peníze na drobné projekty nebo akce, které brání rozšíření zamořeného území.

Zakázka se neustále prodlužuje

Obří ekotendr, respektive jeho konec byl již několikrát oddálen z důvodu sporu stát versus finanční skupina PPF. Ministerstvo financí ji totiž ze soutěže vyloučilo, proto se firma odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Dlouhý spor nakonec Kellnerova PPF na vlastní žádost ukončila.

Podle serveru Aktuálně.cz by mohla obří zakázka na vyčištění zamořených míst stát i přes 100 miliard korun. Experti však dodávají, že je reálná cena podstatně nižší. Například důvěrný materál týmu exministra životního prostředí Pavla Drobila počítal s 25,3 až 31,7 miliardami korun za celý ekotendr, což byla částka ještě před vyřazením nejvíce ohrožených míst.

Obří ekologickou zakázku vláda schválila v červnu 2008. Ministerstvo financí ji ale muselo pozastavit kvůli Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který přezkoumával stížnosti některých účastníků tendru. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Do tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo financí v prvním kole tři z nich vyřadilo.

Vydáno pod