Moody's srazila rating Portugalska, doporučuje finanční pomoc

Lisabon - Rating Portugalska se opět otřásá. Tentokrát jej ocenila o jeden stupeň níže na známku Baa1 mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Navíc výhled zůstává negativní, takže k dalšímu snížení ratingu by agentura ještě mohla sáhnout. Podle Moody's by nová portugalská vláda, která vzejde z červnových voleb, měla bezodkladně požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Moody's hodnotí závazky Portugalska o dva stupně výše než konkurenční agentura Standard & Poor's. Hodnocení je ale stupeň pod známkou, kterou Portugalsku přiznala agentura Fitch Ratings.

Moody's

„Mírnější snížení ratingu na známku Baa1 (a nikoli ještě níže) odráží hodnocení agentury Moody's, podle něhož ostatní členové eurozóny mají poskytnout pomoc, pokud ji Portugalsko bude nutně potřebovat ještě předtím, než ji může získat z Evropského fondu finanční stability (EFSF).“

Po dnešním snížení ratingu se kurz eura mírně oslabil a vůči dolaru se dostal na zhruba 1,4170 USD. Ve výraznějším poklesu jednotné evropské měně brání očekávané zvýšení úrokových sazeb v eurozóně, k němuž Evropská centrální banka (ECB) patrně sáhne tento týden.

Portugalské banky nechtějí státní dluhopisy

Na Portugalsko se valí i další nepříjemná zpráva. Tamní největší bankovní domy totiž pohrozily, že přestanou kupovat státní dluhopisy. Úřednické vládě doporučily, aby si do červnových voleb zajistila financování přes krátkodobý úvěr, uvedl ekonomický list Jornal de Negócios. Šéfové ústavů Banco Espirito Santo, Millennium bcp a Banco BPI už podle listu o svém záměru informovali guvernéra portugalské centrální banky.

Podle šéfa největší soukromé banky Millennium bcp Carlose Santose Ferreiry je nezbytné, aby země usilovala o krátkodobou půjčku. Centrální banka k informacím listu neposkytla komentář a mluvčí banky Millennium neupřesnil, kdy ústav přestane státní dluhopisy kupovat, případně jakých papírů konkrétně se rozhodnutí týká.

Portugalsko musí v dubnu a červnu splatit dvě emise státních dluhopisů. Pokud by země přijala půjčku, napětí kolem státních financí by tím alespoň zmírnila. Taková půjčka by byla oddělená od mezinárodní finanční pomoci, o které se v případě Portugalska v poslední době hovoří stále častěji. Podle analytiků by Lisabon žádost o poskytnutí pomoci už neměl odkládat, agentura Moody's dokonce zemi vyzvala, ať požádá o okamžitou pomoc.