Hubená léta končí, akcionáři v USA se letos dočkají dividend

New York – Americkým akciím se v prvním čtvrtletí dařilo. Kromě téměř šestiprocentního růstu indexu S&P 500 se firmám podařilo pokořit další rekord. Za první tři měsíce letošního roku zvýšily dividendy o víc než 16,5 miliardy dolarů. Ze všech 500 firem z celého indexu se jich pro zvýšení dividend rozhodlo 117. Ještě před rokem to přitom bylo jen 78. Je to důsledek ekonomického oživení a tím pádem i růstu ziskovosti firem. Ta se v roce 2010 zvedla o 40 procent.

Po finanční krizi, která vypukla koncem roku 2008, se většina velkých amerických firem rozhodla zastavit vyplácení dividend, nebo je alespoň snížila. Teď, když ekonomika opět oživuje a zisky rostou, požadují investoři něco za svoji trpělivost. Nejvíc je potěší růst cen akcií, dalším způsobem pak je obnovení výplaty nebo zvýšení dividendy. Celková částka určená na vyplacení dividend je však stále zhruba 13 procent pod svým vrcholem z poloviny roku 2008.

Největší podíl na růstu dividend v prvním čtvrtletí, až 42 procent, měly finanční společnosti. Centrální banka v USA (Fed) v březnu oznámila, že umožní některým bankám zvýšit dividendy, pokud projdou danými zátěžovými testy. Poprvé od finanční krize tak zvýšily dividendu JPMorgan, Wells Fargo & Co a State Street a Citigroup obnovila vyplácení dividendy.

Dividendy lámou rekordy (zdroj: ČT24)

Martin Krajhanzl, analytik, Česká spořitelna:

„Je to především důsledek povolení ze strany americké centrální banky Fed adresované sedmi z devatenácti největších bank. Fed posuzuje zdraví bank, do kterých investovala během krize vláda a povoluje jim dividendy, nebo zpětný odkup akcií.“

Vyplacení úplně první dividendy oznámilo ve čtvrtletí deset firem, což je nejvíce pro čtvrtletí od roku 2003, kdy začal Silverblatt tyto údaje sbírat. Patří mezi ně technologická firma Cisco Systems, diskontní řetězec Kohl's či zdravotní pojišťovna WellPoint.

Podle analytiků zvyšování dividend ještě nekončí. Hlavně velké a stabilní firmy by mohly v budoucnu nastavit dividendový výnos na zdravé úrovni kolem tří až čtyř procent.