Vláda posvětila mantinely důchodové reformy

Praha – Ministři na své dnešní schůzce stvrdili principy důchodové reformy, na nichž se už dříve dohodly koaliční strany. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) bylo jednání jen formální, mělo jen formálně potvrdit zásady dohodnuté na politické úrovni. Koalice ve svém reformním plánu počítá mimo jiné s tím, že by si lidé mohli část sociálního pojištění spořit na soukromé důchodové účty. V rámci reformy se počítá také s úpravou daně z přidané hodnoty.

„Vláda dnes svým rozhodnutím potvrdila všechny body, které byly dohodnuty na úrovni porady ekonomických ministrů a následně na úrovni vrcholového koaličního jednání. V tom dnešním schváleném konceptu není nic jiného než již uzavřené dohody,“ uvedl po jednání vlády Drábek.

Materiál, nad kterým se dnes sešli ministři, stanovil mimo jiné časové rozvržení dalších prací. Resorty financí a práce už připravují konkrétní návrhy zákonů, o které se bude reforma opírat. „Vláda usnesením uložila, aby ministři financí a práce a sociálních věcí do poloviny roku připravili paragrafované znění, které vychází z toho dnes schváleného konceptu,“ upřesňuje Drábek. Ve druhé půlce roku by pak normy měl projednávat parlament.

Sociální výbor dnes také podpořil návrh takzvané malé důchodové reformy. Novela by měla při výpočtu důchodů víc zohlednit příjem - to znamená, že lidé, kteří brali po celý život méně peněz, budou mít menší důchody, ti, kteří měli vyšší příjmy, se budou mít v penzi lépe.

Individuální důchodové účty od roku 2013

Jízdní řád reformy počítá s tím, že od roku 2013 si lidé mladší 35 let budou moci dobrovolně převést tři procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají 2 procenta ze svého. Dalším procentem budou moci přispívat na penzi svých rodičů.

Individuální účty by měly podle plánů koalice spravovat penzijní společnosti. V ty by se měly transformovat především současné penzijní fondy. Povinně by měly nabízet čtyři investiční scénáře - všeobecný, konzervativní, vyvážený a dynamický. Všeobecný fond by investoval jen do státních dluhopisů ČR, případně do přesně určených dluhopisů dalších zemí. Měl by tedy patřit mezi ty bezpečné, ovšem s nižšími výnosy. Naopak dynamický fond by měl být výnosnější, ale rizikovější.

Lidé si budou moci spočítet výnosy fondů už tento týden

Ministerstvo práce a sociálních věcí se tento týden podle Drábka chystá na svém webu spustit kalkulačku, kde si lidé budou moci případné výnosy ve fondech orientačně spočítat. „Kalkulačka je připravena, dolaďují se technické záležitosti, aby to bylo uživatelsky přívětivé,“ uvedl Drábek. Podle něj text u kalkulačky popíše, podle čeho se výnosy jednotlivých fondů stanovily.

První krůčky reformy od roku 2012

Vyvedení části prostředků z dosavadního průběžného systému financování penzí v něm ale udělá díru. Peníze na její zalepení chce koalice zajistit úpravou daně z přidané hodnoty. Už od příštího roku by se měla nižší sazba daně, do které nyní spadají především potraviny, zvednout na 14 procent. O rok později by se pak obě sazby sjednotily na 17,5 procenta. Vyšší sazbu by tak čekal pokles o 2,5 procenta.

Na připravovanou reformu se už snesla vlna kritiky. Opozice ale navrhovaný systém za žádnou reformou nepovažuje. Podle ní je navíc nový systém výhodný jen pro lidi s vyššími příjmy. Vládní návrh podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha nestabilizuje průběžný důchodový systém, takže hrozí, že se současný schodek v desítkách miliard korun bude v příštích letech ještě prohlubovat. ČSSD také odmítá zvýšení DPH ve jménu důchodové reformy. Naopak navrhuje progresivně zdanit mzdy, zdanit firmy a hazard.

Místopředseda strany Zdeněk Škromach:

„ČSSD považuje vládní podobu reformy penzí ve stávající podobě za sociálně i společensky nepřijatelnou a využijeme všech svých sil v Poslanecké sněmovně i v Senátu k tomu, aby tyto chybné návrhy nebyly přijaty.“

ČSSD tak vyhrožuje, že pokud s ní nebude koalice o úpravě důchodového systému jednat, po vyhraných volbách reformu zruší. Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) dokonce před časem hovořil o znárodnění individuálních účtů. Proti koaličním krokům se postavil i prezident Václav Klaus. Navrhovaná reforma podle něj současný deficit v důchodovém systému jen prohloubí a zvýší objem veřejných prostředků, které bude potřeba do systému nalít.

Peníze
Zdroj: ČT24