Benzina mění jméno, zatím jen na zkoušku

Praha – Nad další z českých tradičních značek se pomalu začínají stahovat mračna. Řeč je o Benzině, jejíž vlastník, polská společnost PKN Orlen by sítě čerpacích stanic ráda přejmenovala. Na prvních pumpách v Česku už to zkouší. První Benziny už změnily na své značky Orlen a Star. Zatím jen na zkoušku. Věří ale, že se změna mezi zákazníky ujme a postupně se překreslí celá síť.

Benzina je na českém trhu padesát let. Podle expertů je jen hodnota značky desítky milionů korun. „Benzina bude patřit do první desítky, dvacítky značek na českém trhu. Přivést sem značku Orlen bude trvat roky, než dosáhne podobné znalosti, jako je dnes Benzina,“ míní ředitel Mather Communications Ondřej Obluk.

Firma už na Orleny nebo Stary přeměnila své pumpy i v sousedním Německu. „Je za tím úvaha nejenom strategická, pokud jde o značku, ale zejména ekonomická. Změna by se ale mohla podepsat na tržbách společnosti,“ dodává Obluk.

Pokud Benzina nakonec z trhu skutečně odejde, zařadí se na seznam zmizelých tradičních značek. Třeba italská Unicredit se bez větších problémů zbavila legendární Živnobanky se stočtyřicetiletou tradicí. Naopak, Kofola, Míša nebo Eta se dočkaly svého znovuzrození.